Radiografia unei istorii reale – lansarea celor două volume de excepție semnate de Florian Bichir

Duminică, 2 iunie, chiar de ziua Mareșalului Antonescu și cu patru zile înaintea Zilei Eroilor,  a avut loc, în cadrul Târgului Internațional de Carte Bookfest 2019, lansarea celor două volume semnate de istoricul Florian Bichir: „Operaţiunea Oculta. Francmasoneria în atenţia Securităţii” comuniste, o culegere de documente strict secrete din perioada 1984-1989, respectiv „România înainte şi după Mareşalul Antonescu”, o culegere de studii al cărei titlu vorbește de la sine.

La lansare au vorbit: Dan Andronic, directorul „Evenimentul istoric”, Col. Prof. Univ. dr. Daniel Ghiba, Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAp), Silviu B. Moldovan, cercetător al Academiei Române, director CNSAS.

Cele două cărți-document întruchipează, așa cum autorul ne-a obișnuit,  valorificarea editorială a unor subiecte controversate. Prima dintre ele, „România înainte și după Mareșalul Antonescu”, în componența căreia regăsim şi trei studii abordând subiecte controversate, analizează aspecte mai puțin cunoscute, precum tentativa de sinucidere a Mareșalului Ion Antonescu, un lucru neadus până acum în atenția publicului, ceea ce face din acest volum atât o culegere de studii, cât și o premieră, datorită aducerii în prim-plan a unor adevăruri  care delectează cititorul oferindu-i o înțelegere asupra evenimentelor trecute care au determinat prezentul sub forma unei radiografii a istoriei reale a României.

De asemenea, interesant pentru cei pasionați de istoria francmasoneriei, acest volum oferă un îndrumar constituit dintr-oculegere de documente strict-secrete din perioada 1984-1989 destinat înțelegerii francmasoneriei dintr-o perspectivă mai puțin accesibilă, menționând nume și chiar personaje reale care au activat în acest domeniu. Totodată, specificul acestui volum este reprezentat de documentele din arhivă, ca materie primă care a stat la geneza acestuia, pe care le prezintă publicului pentru o abordare critică, contribuind, astfel, la completarea unei imagini incomplete sau chiar deformate cauzate de lipsa surselor veridice.

Dan Andronic, director „Evenimentul istoric”: „Volumele de față oferă curioșilor care vor să înțeleagă istoria francmasoneriei o perspectivă pe care ar fi fost foarte greu să o obțină altfel. Florian Bichir rămâne în zona subiectelor controversate, Mareșalul Antonescu și francmasoneria poziționându-se în top.”

Col. Prof. Univ. dr. Daniel Ghiba, Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAp): „Avem trecut, avem prezent, dar cu siguranță avem și viitor, fapt dovedit de prezența unui număr atât de mare de studenți. Prin cele două volume, reușiţi să oferiți o imagine fidelă asupra istoriei reale a României, încercând să veniți cu câteva imagini, date, persoane, elemente și să completați o imagine fie deformată, fie incompletă, pe care am avut-o până în acest moment, ca urmare a acțiunii de deception exercitată atât de oameni, poli de putere interni cât și externi, caracteristici vremurilor noastre”

Silviu B. Moldovan, cercetător al Academiei Române, director CNSAS: „Domnul Florian Bichir are o predispoziție către a trata subiecte controversate, ceea ce nu este deloc surprinzător, venind din partea domnului profesor Bichir, în calitate de jurnalist de investigații. Lipsa fricii față de subiect este un lucru care atrage admirația. Aceste cărți creează dependență, cred că pe undeva ne-am putea numi bichiro-dependenți”

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW