16 C
București
miercuri, 5 mai

Raiffeisen Bank a adoptat Cadrul pentru Obligațiuni Verzi

Raiffeisen Bank a dezvoltat Cadrul pentru Obligațiuni Verzi, cu scopul de a finanța proiecte eligibile care să asigure tranziția către o economie sustenabilă și durabilă. Cadrul pentru Obligațiuni Verzi face parte din strategia generală de sustenabilitate a băncii, care urmărește dezvoltarea unor comunități sustenabile și prospere, prin mobilizarea resurselor către proiecte care să genereze valoare pentru întreagă societate și care au un impact social și de mediu pozitiv.

“Dezvoltarea Cadrului pentru Obligațiuni Verzi are la baza experiență îndelungată a băncii în originarea de active verzi, în special pe segmentul clădirilor verzi. Aproximativ o treime din portofoliul de credite verzi care a stat la baza emisiunilor de obligațiuni verzi ale Raiffeisen Bank Internațional a fost originat de către Raiffeisen Bank România. Pe termen mediu, pe lângă clădiri verzi, vedem potențial semnificativ de dezvoltare a proiectelor verzi în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice, transportului ecologic și agriculturii sustenabile. România poate beneficia în următorii 7 ani de un volum important de finanțări și granturi de la UE, aproximativ 80 miliarde de euro, care vor ajută la redresarea economiei post-pandemie într-un ritm accelerat, dar și tranziția către o economie sustenabilă”, a spus Steven van Groningen, președinte și CEO la Raiffeisen Bank.

“Conform planului nostru de finanțare, intenționăm să emitem în viitor obligațiuni verzi, în baza Cadrul pentru Obligațiuni Verzi și a unui program cadru de emisiuni de obligațiuni, destinate consolidării bazei de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL)* ale băncii, cu scopul de a susține finanțarea responsabilă a economiei românești și de a accelera implementarea strategiei noastre de sustenabilitate, prin care urmărim să devenim lider pe piață locală a finanțărilor verzi.” a declarat Romulus Mircea, director Managementul Bilanțului și al Portofoliului la Raiffeisen Bank.

Cadrul pentru Obligațiuni Verzi a fost revizuit de către agenția de ESG rating – Sustainalytics – din perspectiva alinierii cu Principiile pentru Obligațiuni Verzi (POV) și a impactului generat de proiectele eligibile asupra mediului înconjurător. Conform opiniei Sustainalytics, cadrul adoptat de Raiffeisen Bank este credibil, facilitează tranziția către o economie decarbonizata și este aliniat cu cele patru componente ale POV. Sustainalytics face parte din grupul Morningstar și este unul dintre liderii globali în domeniul cercetării ESG, deruland activități de cercetare și analiză care permit investitorilor, băncilor și altor instituțîi din mediul financiar global să ia decizii informate atunci când își construiesc și implementează o strategie de investițîi.

*Cadrul pentru Obligațiuni Verzi va contribui la atingerea a 6 dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă stabilite de ONU:

  • SDG 2 – Eradicarea foametei
  • SDG 7 – Energie curată și la prețuri accesibile
  • SDG 9 – Industrie, inovație și infrastructură
  • SDG 11 – Orașe și comunități sustenabile
  • SDG 13 – Acțiune pentru schimbările climatice
  • SDG 15 – Viață terestră

*Directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investițîi (BRRD), transpusă în legislația națională prin Legea nr. 312/2015, prevede că instituțiile rezidențe în Uniunea Europeană (UE) să îndeplinească o cerință minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL) pentru asigurarea unei aplicări eficiente și credibile a instrumentului de recapitalizare internă (bail-în tool). Cerință a fost stabilită astfel încât băncile să dețînă suficiente fonduri proprii și datorii eligibile pentru absorbția pierderilor și recapitalizare, acestea fiind necesare pentru implementarea strategiei de rezoluție în cazul intrării în dificultate a unei instituțîi.

Raiffeisen Bank România, că parte a grupului austriac Raiffeisen Bank Internațional (RBI) a aderat la Platforma Global Compact, inițiativa a Națiunilor Unite, prin care ne-am angajat să respectăm și să promovăm cele 10 principii ale UNGC și să contribuim la implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. RBI este totodată semnatar oficial al Principiilor ONU pentru un sector bancar responsabil – un cadru de dezvoltare a sustenabilitățîi în industria bancară, realizat prin parteneriatul dintre numeroase bănci din întreagă lume și Inițiativa Financiară din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (United Nations Environment’s Finance Inițiative, UNEP FI).

Raiffeisen Bank, împreună cu întreg sistemul financiar-bancar, are un rol esențial pentru tranziția la o economie verde. Banca urmărește să genereze impact pozitiv atât prin modul în care operează, cât și prin proiectele pe care alege să le finanțeze, iar strategia de sustenabilitate a Raiffeiseni Bank are la baza trei direcţîi cheie:

  • bancher responsabil, prin care urmărește finanțarea de proiecte sustenabile și sănătoase din perspectiva impactului ecologic și social
  • partener corect pentru angajațîi și colaboratorii băncii
  • cetățean corporativ implicat în problemele societății
- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW