Mii de locuri de muncă și 445 milioane de lei valoare adăugată la PIB-ul României – acesta este impactul economic al singurului producător de sodă calcinată din țară, potrivit unui raport EY.
Peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România, în 2018, ca urmare a activităților CIECH. Pe lângă cei 637 de angajați ai companiei, alte 3.776 de locuri de muncă sunt susținute în mod indirect. Sectoarele care beneficiază cel mai mult de activitatea operațională a Grupului CIECH în termeni de locuri de muncă sunt: sectorul agricol, comerțul, electricitatea, gaze, abur, apă, deșeuri și reciclare și minerit și cariere.
Ecoul operațiunilor locale ale CIECH la nivelul economiei naționale: fiecare 1 milion lei generați la PIB în mod direct au atras alte 3,3 milioane lei în restul economiei; fiecare loc de muncă creat a atras altele 6 la nivel național; fiecare 1 milion lei din taxe au atras la bugetul de stat alți 3 milioane lei.
„Suntem printre cei mai mari investitori polonezi din România, iar acest raport arată amploarea pe care o au activitățile noastre. Facem parte dintr-un circuit economic, iar evoluția noastră, eforturile făcute, se văd foarte bine în aceste date. Avem parte de tot sprijinul din partea Grupului, însă avem nevoie de perspective clare, de soluții pentru viitor. Dincolo de cifre, vorbim despre mii de români, oameni care vor să creadă în viitorul lor”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România.
Prin activitățile sale, Grupul CIECH a contribuit la bugetul de stat cu 98,4 milioane lei, din care: 46,5 mil. (sectorul asigurărilor sociale), 42,5 mil. (bugetul central), 9,4 mil. (la nivelul unităților locale). Totodată, a contribuit cu 286 milioane lei (excedent comercial) la balanța de plăți externe a României.
Una dintre locomotivele județului Vâlcea
CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce privește veniturile și al 5-lea cel mai mare angajator privat din acest judeţ. Conform datelor din raport, la nivelul anului 2018, compania susținea prin toate activitățile sale 2.160 de locuri de muncă la nivel local.
De asemenea, avea o contribuție de 260 milioane lei la PIB-ul regiunii, mai bine de jumătate din valoarea adăugată la nivel național. Cel mai mult au beneficiat sectoare precum utilitățile publice (electricitate, gaz, abur, apă), mineritul și cel al transportului și telecomunicațiilor.
Una dintre cele mai productive companii ale județului, CIECH Soda România a beneficiat de apartenența la Grupul CIECH, al doilea mare producător de sodă din Europa. O infuzie de capital de 140 milioane euro (peste 650 milioane lei), în ultimii cinci ani, a dus la eliminarea datoriilor și a permis o modernizare a unității de producție. În perioada 2014 – 2018, compania a investit aproape 150 mil. lei în optimizarea instalațiilor, modernizarea acestora, diverse înlocuiri şi alte îmbunătățiri. În același timp, capacitatea de producție a crescut cu 30%, ajungând la 540.000 tone pe an, în timp ce numărul piețelor de export a ajuns la 72.
Perspectivele CIECH Soda România
Cu toate că a trecut printr-o reorganizare profundă și a crescut cifra de afaceri cu 50% între 2014-2018, prețul aburului propus de unicul său furnizor, CET Govora, afectează negativ compania, până în punctul în care afacerea va deveni una nesustenabilă.
Începând cu 18 septembrie 2019, prețul aburului va crește cu 135% comparativ cu anul trecut. Ponderea aburului în cheltuielile totale de exploatare a crescut constant, de la 34% (în 2018), la 44% (în primul semestru din 2019) și urmează să depășească 50% după 18 septembrie.
Spre comparație, alte costuri ale companiei, cu toate că au crescut constant, nu au înregistrat rate ridicate, astfel că rămân în limitele rentabilității.
Reamintim că actualul contract, denunțat unilateral de către CET, abia fusese semnat la 1 aprilie 2019. Prețul aburului era negociat să fie valabil până la sfârșitul anului 2020, iar CIECH a fost de acord să plătească certificatele CO2.
Acum, în absența unui contract valid pentru aprovizionarea cu abur după 18 septembrie, CIECH Soda România analizează diferite soluții pentru a rezolva problema aprovizionării cu abur. Însă până la o decizie definitivă privind operațiunile sale din România, după cum a anunțat deja, compania este nevoită să demareze procesul de oprire a producției în data de 18 septembrie.