luni, 25 mai, 2020
15.2 C
București

Alegerile prezidențiale din Tunisia: un seism politic după primul tur de scrutin. Doi candidați anti-sistem intră în al doilea tur

Tunisienii au votat duminică pentru desemnarea viitorului președinte al țării. Un scrutin foarte incert, la care rata de participare abia a ajuns la 45%, față de 64% la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale libere din 2014.

Rezultatele oficiale vor fi cunoscute marți

7 milioane de alegători au fost chemați la urne pentru a alege viitorul președinte din cei 26 candidați înregistrați. Numărul mare de candidați, fragmentarea, astfel, a scenei politice și mai ales sentimentul tunisienilor tot mai pronunțat de respingere a «elitelor» și a «sistemului» într-o țară afectată grav de o criză socială și economică serioasă au concurat la incertitudinea în care s-a derulat acest scrutin. Deși rezultatele oficiale vor fi cunoscute abia marți, cifre culese la ieșirea de la urne duminică seară au anunțat că pentru turul al doilea s-au calificat doi candidați «atipici»: Kais Saied, un profesor de Drept constituțional, fără partid susținător și fără bani ( cu 19,5% din voturile exprimate) și Nabil Karoui, om de afaceri, mogul al presei, actualmente în închisoare, cu 15,5% din voturi. Este vorba de două persoane care nu au guvernat niciodată, două persoane total diferite. Primul, bine pregătit profesional, un specialist în marketing, al doilea – un om de televiziune, de asemenea foarte bine ancorat în meserie. Primul, profesorul, este un auster, apropiat de un conservator musulman, ostil egalității între bărbați și femei în cazul moștenirilor, favorabil pedepsei cu moartea și pentru incriminarea homosexualității. Nabil Karoui este fondatorul postului de televiziune Nessma TV, cu o audiență de 35%. Actualmente el se află încarcerat la închisoarea La Monarguia, în baza unui mandat de arestare emis cu doar zece zile înaintea campaniei prezidențiale, sub acuzația de spălare de bani. După moartea fiului sau într-un accident auto, în 2006, Karoui s-a angajat alături de asociația Khalil Tounes cu filiale în toată țară, a cărei sferă de activitate este acordarea de îngrijiri sanitare, distribuirea de produse alimentare de primă necesitate, alte acțiuni filmate și difuzate pe postul său de televiziune Nessma TV. Justiția a ordonat mai întâi sechestrul pe averea să și interdicția de a părăsi țara, pentru ca apoi să-l aresteze, după ce la 2 august și-a depus candidatura la prezidențiale. Și-a desfășurat campania din închisoare, prin avocații săi și prin soție. Nabil Karoui este menținut în închisoare până la al doilea tur de scrutin, dacă nu cumva justiția își schimbă brusc decizia.

Înfrângere categorică a islamiștilor

Primul tur de scrutin al prezidențialelor din Tunisia a consacrat dezastrul partidelor la putere. Șeful guvernului, Youssef Chahed, liderul unui partid nou creat în 2019, Tahya Tunis, apărător al Statului civil și al drepturilor și libertăților omului, s-a situat pe poziția a 5-a ca număr de voturi (7,7%). Aliatul său, Ennahdha, partid islamist, s-a situat pe poziția a treia, cu 11% din voturi. Este evident că a fost învins consensul tunisian între «Statul civil» și «conservatorii». Duminică, spun analiști locali, coaliția la putere din 2015 a fost cea care a plătit pentru nerespectarea promisiunilor făcute, pentru nemulţumirile economice în rândul alegătorilor, precum și pentru ambiguitatea privind raportul dintre justiție și politică. Apoi, arestarea lui Nabil Karoui riscă să devină un dosar împovărător pentru actualul Executiv.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...

Benjamin Netanyahu, deferit justiției pentru corupție. Impact asupra guvernului de coaliție recent anunțat

Este pentru prima oară în Israel când un șef de guvern se află pe banca acuzaților. Abia...