Piaţa valutară, ușor cu tweet-ul pe scări

Leul a trecut cu destulă ușurință de deciziile BCE, cu un scurt puseu de depreciere la peste 4,75 lei/euro.

Urmează săptămâna aceasta ședința de politică monetară a băncii centrale a Statelor Unite, țară a cărei datorie depășește 22.000 miliarde de dolari.

Conform Trezoreriei SUA, în 2024 fiecare dolar împrumutat de guvern va servi la plata dobânzilor acumulate, în timp ce încasările la buget sunt mai mici decât cheltuielile. Vă sună cunoscut?

Cum era de așteptat, președintele Trump și-a înmulțit mesajele pe Twitter în care atacă Fed, solicitând reducerea drastică a dobânzilor, după ce, în Europa, BCE le-a scăzut pe cele la depozite la – 0,5% și a anunțat repornirea tiparniței de euro, cu speranța că economia zonei va scăpa de recesiune.

„Fed ar trebui să aducă dobânzile la zero, sau chiar sub, şi atunci noi am putea începe să ne refinanţăm datoria”’, a solicitat într-un tweet președintele american, neuitând să îi facă „idioți” pe membrii conducerii Fed .

„Banii ieftini” nu par a fi cea mai bună soluție pentru revigorarea economiei. Christian Sewing, șeful Deutsche Bank, crede că „pe termen lung, dobânzile negative vor distruge sistemul financiar. (…) ar putea face refinanţarea mai ieftină pentru state, dar va avea efecte secundare grave“. Pedepsiți sunt cei care economisesc, costurile în Europa ridicându-se anual la 160 miliarde de euro, cum a precizat șeful DB într-un interviu.

Revenind pe plan intern, leul va fi ferit de „corecțiile politice” după ce premierul Viorica Dăncilă a decis să nu se prezinte în fața Parlamentului pentru votul privind remanierea guvernamentală, spunând că așteaptă decizia din 18 septembrie a CCR referitoare la conflictul juridic între Guvern și Administrația Prezidențială.

Urmând modul de comunicare al altor președinți, Klaus Iohannis a precizat pe Facebook, asta pentru că românii nu prea îndrăgesc twitterele, că „remanierea cerută de prim-ministru este neavenită, nepotrivită și o refuz clar”.

Pe termen mediu și lung se observă o tendință de depreciere a leului, în limite rezonabile, rezistența de la 4,74 lei urmând a fi depășită, probabil, în zilele următoare.

Parcurs normal, după ce Eurostat a anunțat că producţia industrială a României a scăzut în iulie cu 3,3% comparativ cu iunie. Declinul faţă de aceeaşi perioadă din 2018 este de 5,2%. Mai puțină marfă, mai puțină valută în piață. În timp ce importurile duduie.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW