După atacul asupra siturilor petroliere saudite: piețele petrolului, sub tensiune. Creșteri ale prețului cu cel puțin 10%

După ce președintele Donald Trump a evocat duminică seară inclusiv un eventual răspuns militar la atacurile cu drone asupra siturilor petroliere saudite, pe piețele internaționale, luni dimineață, cursul petrolului înregistra creșteri considerabile, pornind de la 10,68%. Barilul de țiței american ajunsese luni dimineață la 60,71 dolari, iar sortimentul Brent din Marea Nordului – la 67,31 dolari. «Aprovizionarea cu petrol din Arabia Saudită a fost atacată. Există motive să credem cine este vinovatul și suntem gata să ripostăm, în funcție de verificări. Așteptăm însă ca Regatul saudit să ne spună vinovatul pentru acest atac și sub ce formă trebuie să acționăm», a declarat într-un mesaj președintele Donald Trump. Pentru Washington, vinovatul este Teheranul. Deși atacurile de sâmbătă au avut drept consecință imediată reducerea cu până la 50% a producției de petrol saudit, aprovizionarea mondială cu petrol nu va fi – pe termen scurt – amenințată. Duminică, președintele Trump a anunțat de asemenea că a autorizat utilizarea, la nevoie, a rezervelor strategice americane de petrol pentru compensarea scăderii producției din Arabia Saudită.

Iranul, în vizorul Washingtonului

Deși atacurile împotriva siturilor petroliere saudite au fost revendicate de rebelii houthis yemeniţi, Statele Unite au acuzat imediat Iranul, care îi susține pe rebelii din Yemen. Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat sâmbătă că nu există nicio probă că aceste atacuri fără precedent comise împotriva aprovizionării energetice mondiale au venit dinspre Yemen. Teheranul a calificat acuzațiile la adresa sa «lipsite de sens» și «de neînțeles», prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Abbas Moussavi, care a interpretat acuzațiile americane ca având drept scop să justifice acțiuni viitoare împotriva Iranului. Deși atacurile de sâmbătă au avut drept consecință imediată reducerea cu până la 50% a producției de petrol saudit, aprovizionarea mondială cu petrol nu va fi – pe termen scurt – amenințată. Duminică, președintele Trump a anunțat că a autorizat utilizarea, la nevoie, a rezervelor strategice americane de petrol pentru compensarea scăderii producției din Arabia Saudită.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW