Rata şomajului, aproape stabilă

Rata şomajului în luna aprilie 2021 a scăzut cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,8%), potrivit INS.

Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,6 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Începând cu anul 2021 metodologia Anchetei forței de muncă în gospodării (sursa primară a datelor din acest comunicat) a fost revizuită pentru a răspunde cerințelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 (a se vedea și precizările metodologice). Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimațiilor – în special asupra numărului populației ocupate (și implicit asupra numărului populației active – care este numitorul indicatorului „rata șomajului”). Din acest motiv datele provizorii publicate pentru lunile ianuarie – aprilie 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna aprilie a anului 2021 a fost de 474 mii persoane, în scădere față de luna precedentă (485 mii persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbați a depăşit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,0% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,4% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,6% pentru luna aprilie 2021 (4,9% în cazul bărbaţilor şi 4,2% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 75,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna aprilie 2021.

Informaţii suplimentare:

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

Pentru interpretarea corectă a indicatorilor, vă rugăm să consultaţi Precizările metodologice. Datele privind numărul şomerilor şi rata şomajului în sens BIM (Biroul Internaţional al Muncii) se pot obţine şi din publicaţia Buletinul Statistic Lunar nr. 04/2021. Datele în baza de date TEMPO vor fi disponibile începând cu data de 31 mai 2021.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW