luni, 25 mai, 2020
18.9 C
București

Războiul comercial China-SUA: întreprinderile americane, divizate în privința negocierilor cu partenerul chinez

Unele întreprinderi americane se opun taxelor vamale impuse de președintele Donald Trump produselor chineze. Sute de întreprinderi, reiese din presa americană citată de corespondenta la New York a ziarului «Les Echos», au alertat administrația Trump în ultimele săptămâni asupra consecințelor suprataxelor vamale care, practic, afectează cvasitotalitatea importurilor de mărfuri de proveniență chineză. Suprataxele vamale, spun patronii americani, îi împiedică și în eforturile pe care le depun pentru a intra pe piața chineză.

Sâmbătă, 29 iunie, la Osaka are loc, în marja summitului G20, o întâlnire între Donald Trump și Xi Jinping, în cadrul seriei de negocieri ce au loc de ceva timp între China și Statele Unite pentru găsirea unei soluții de ieșire din războiul comercial cu efectele lui nefaste pentre ambele părți. Întâlnirea are loc pe fondul recentului anunț al președintelui american privind iminenta instituire a noi sancțiuni tarifare împotriva Chinei. O perspectivă ce a provocat o reacție negativă în rândul multor membri ai lumii de afaceri americani. Reacții dezaprobatoare au fost auzite în ultimele săptămâni în cadrul unei consultări organizate de biroul Reprezentantului pentru Comerț (USTR), unde sute de întreprinzători americani și-au exprimat îngrijorarea legat de consecințele dramatice pe care le au pentru unii dintre ei suprataxele impuse la importurile din China. Unii întreprinzători au atras atenția asupra faptului că sunt penalizați chiar dacă produsele sunt fabricate în Statele Unite, având în vedere că în unele domenii, cum ar fi electronica sau industria textilă, întreprinzătorii americani utilizează, pe teritoriul american, componente, mașini, diverse alte echipamente fabricate în China. Și, a nu se uita că în întreprinderi de acest fel se află mii de locuri de muncă. Printre cei mai ostili suprataxelor vamale impuse importurilor din China sunt lanțurile de distribuitori care se văd expuși unui nou risc: acela de a fi ocoliți de chinezi la efectuarea de exporturi în Statele Unite prin sistemul trimiterii produselor chineze direct la consumatori americani, ocolind plata suprataxelor vamale, în timp ce aceleași produse vândute în magazine americane sunt supuse taxelor respective. În Statele Unite, produsele în valoare de mai puțin de 800 de dolari expediate prin Poștă nu sunt taxate. Au fost identificate și alte strategii ale fabricanților chinezi pentru a ocoli suprataxele vamale americane, în special tranzitarea produselor lor printr-o altă țară, cum ar fi Vietnamul, pentru mascarea provenienței lor și a scăpa de taxele vamale majorate. Nu puține sunt situațiile în care întreprinderi americane care utilizează componente, echipamente de proveniență chineză își transferă activitatea în alte state, unde nu se percep taxe vamale de genul celor percepute în Statele Unite.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Profesorii, evaluați după morală și online

Profesorii vor fi evaluați de-acum încolo după cum vor ține lecții și vor pune note online, ca...

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...