Rușii nu reușesc să ocupe Kievul și concentrează bombardamentele asupra localităților din jur
Și în a 13-a zi a războiului din Ucraina s-a intrat după o noapte de sălbatice bombardamente. Harkov, Sumi, localitățile din jurul capitalei – Irpin, Bucea, Hostomel -, Kievul continuând să opună o rezistenţă puternică ofensivei trupelor ruse. Mai multe depozite de carburant din regiunea ucraineană Jitomir, situată la 130 de km de Kiev, au fost bombardate luni seară. 20 de voluntari și patru unități ale serviciului de urgență au acționat pentru stingerea focului, limitând dezastrul la doar un rezervor. De asemenea, alte două rezervoare de carburant au fost lovite într-un raid aerian din localitatea Cerniahiv, situată la nord-est de Kiev. Zona Jitomir este dintotdeauna o țintă strategică pentru armata rusă, deoarece se află în avanpostul apărării capitalei Ucrainei, dar și pentru că aici există mai multe obiective militare, inclusiv o fabrică de tancuri și un aeroport militar.
A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene, fără progrese notabile
Și cea de-a treia rundă de negocieri între Ucraina și Rusia s-a încheiat luni după-amiază fără progrese notabile. Reprezentanții celor două părți au declarat că au încercat să găsească o soluție, astfel încât să se poată realiza evacuarea civililor în siguranță din localitățile bombardate. Până acum, toate coridoarele umanitare anunțate nu au putut fi folosite în mai multe regiuni ale Ucrainei, rușii și ucrainenii acuzându-se reciproc de nerespectarea încetării focului. Chiar și în timpul celei de-a treia runde de negocieri au continuat confruntările între militarii ruși și ucraineni, iar atacurile armatei ruse asupra unor localități au făcut victime în rândul populației civile.
Rusia a anunțat luni seară că o nouă rundă de negocieri cu Ucraina va avea loc într-un viitor foarte apropiat, și că marți dimineață, la ora locală 10.00, intră în vigoare armistiții locale pentru a permite civililor să părăsească orașele Sumi, Harkov, Chernigov și Mariupol, prin culoarele umanitare. Acestea nu au putut fi folosite până acum, cele două părți acuzându-se reciproc de încălcări ale încetării focului.
Moscova impune condiţii dure pentru a pune capăt conflictului
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, apărut luni seară și reluat marți dimineață de posturile occidentale de televiziune, a venit din nou cu condițiile bine cunoscute pe care Moscova le pune pentru a înceta așa-numita ”operațiune specială” ordonată de Vladimir Putin în Ucraina. Între acestea figurează: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk. Se cere de asemenea Ucrainei să dea garanții că nu va adera la NATO și acceptarea unei conduceri a Ucrainei într-o formulă dorită de Moscova: Volodimir Zelenski – președinte de formă și un premier numit de Moscova. ”Suntem pe cale să încheiem într-adevăr demilitarizarea Ucrainei. O vom încheia. Dar principalul este ca Ucraina să îşi înceteze acţiunile militare”, a mai spus Peskov. ”Ei trebuie să înceteze acţiunile militare şi atunci nimeni nu va trage”, a spus el. Condiţiile puse de Rusia au fost anunţate înaintea celei de-a treia runde de negocieri ruso-ucrainene.