Corespondenții agențiilor internaționale de presă, inclusiv ziariști români, transmit de pe aproape toate fronturile că forțele ruse agresoare continuă să atace mai multe orașe din Ucraina, punând accentul pe capitala țării, Kiev, pe al doilea mare oraș Harkov, pe Mariupol, Lvov, Herson, oraș de acum ocupat de ruși, precum și în localități din toate zonele țării. Rusia trimite tot mai multe trupe, tehnică militară, lovindu-se peste tot de opoziția puternică a forțelor armate ucrainiene sprijinite chiar cu forță fizică de voluntarii ucrainieni care au pus mâna pe arme.
Miercuri, trupele ruse au bombardat puternic Kievul, pe care nu reușesc să-l cucerească, lovind, după puternicul turn al televiziunii, numeroase clădiri administrative. Ieri seară au bombardat clădiri din apropierea gării Kiev unde se adăposteau mii de copii și femei care încă nu reușiseră să plece în refugiu. Rafale de obuze și rachete au fost lansate de ruși miercuri seară și în cursul nopții la Harkov, oraș unde rezistența ucraineană continuă să-i respingă pe agresorii aeropurtaţi. Din Harkov, oraș cu aproape 2 milioane de locuitori, bombardamentele au lăsat în centrul său doar grămezi de ruine și moloz. Au murit și au fost răniți numeroși civili și luptători voluntari, dar și pierderile militarilor ruși aeropurtaţi sunt până acum mari în toate orașele cele mai importante pe care se străduiesc să le ocupe.
Volodimir Zelenski a anunțat într-o declarație făcută în cursul nopții de miercuri spre joi că forțele ucrainene au ucis aproape 9.000 de soldați ruși. Potrivit surselor ruse, trupele agresoare ar fi pierdut doar 498 soldați, la care se adaugă aproape 1.600 răniți. Informații de joi dimineață anunțau intrarea în Ucraina a unui alt convoi de tancuri și blindate ruse, purtând tehnică militară modernizată, care a pătruns pe un alt traseu în Ucraina, după ce convoiul lung de peste 60 km de astfel de echipamente militare ce se îndrepta spre Kiev înaintează lent, fiind practic blocat, potrivit surselor de la Pentagon, din cauza aruncării în aer a unui important pod situat la câteva zeci de km de capitală, dar și ca urmare a dificultăților de care se lovesc trupele ruse din lipsă de hrană și combustibil. Dispunând însă de o mare cantitate de muniții, de la distanța în care se află continuă să lanseze rachete și obuze, împreună cu aviația.
Pe frontul din sud, corespondenții presei străine semnalează atacuri din cele mai violente din partea trupelor ruse provenite din Crimeea. Au reușit de altfel să preia controlul asupra importantului oraș Herson, de unde se deschide calea spre Odesa. În cealaltă direcție, la est, în cursul nopții a fost cucerită localitatea Berdeansk și înaintează spre marele port la Marea de Azov, Mariupol, supus ore întregi bombardamentelor. La Odessa, Volodimir Zelenski a numit o nouă conducere, militară, care împreună cu populația civilă se pregătește să împiedice cucerirea orașului de către ruși. Se construiesc baricade cu anvelope uzate, saci de pământ și nisip și se instalează puncte de apărare în diverse zone ale orașului. Locuitorii orașului s-au înarmat, gata să apere orașul împotriva trupelor ruse ce ar putea sosi pe mare.
Un milion de refugiați au părăsit deja Ucraina, plecând spre țările vecine
În această săptămână, de la începutul invaziei ruse, spun cifre oficiale, peste un milion de refugiaţi au plecat din Ucraina, îndreptându-se spre țările vecine, spre Europa. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați, Filippo Grandi, care se află la București, a precizat că este timpul ca armele să fie reduse la tăcere, astfel încât asistența umanitară să poată ajunge și să salveze vieți și în interiorul Ucrainei. Agenția France Presse amintește că Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat miercuri, cu o majoritate covârșitoare de voturi, o rezoluție care cere Rusiei să înceteze imediat utilizarea forței în Ucraina.
O a doua rundă de negocieri între Moscova şi Kiev
O a doua rundă de negocieri între Moscova şi Kiev în vederea încheierii unui armistiţiu este aşteptată să aibă loc joi, la şapte zile de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Ambele părţi au convenit asupra regiunii Brest din vestul Belarus ca loc pentru negocieri, iar armata rusă plănuieşte crearea unui ‘coridor de securitate’ pentru a permite trecerea delegaţiei ucrainene.
Partea ucraineană a confirmat că s-a convenit asupra organizării unei noi runde de negocieri, fără a oferi alte detalii.Între timp, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei i-a cerut Rusiei să declare armistiţiu în regiunile Harkov şi Sumî, atacate puternic, pentru a le permite civililor să ajungă într-un loc sigur. Reamintim că primele negocieri care au avut loc luni la frontiera belaruso-ucraineană nu au adus rezultate tangibile.