Caută pe site
Publică anunț în ziar
curierul-national-logo Logo-Curierul-National-Blck
Publică anunț în ziar
  • Actualitate
  • Economie
    • Agricultură
    • Asigurări
    • Auto
    • Companii
    • Construcții
    • Energie
    • Finanțe și Bănci
    • Fiscalitate
    • HR
    • Imobiliare
    • IT
    • Retail
    • Transporturi
    • Turism
  • Extern
  • Politic
  • Cultură și Educație
  • Sport
  • Opinii
Reading: Războiul din Ucraina, investițiile, drepturile omului… mize ale vizitei de stat a lui Xi Jinping în Franța
Distribuie
Curierul NationalCurierul National
Search
  • Actualitate
  • Economie
  • Extern
  • Opinii
  • Politic
  • Sport
  • Salvate
  • PUBLICAȚIA
    • Despre noi / Contact
    • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Redacția
Have an existing account? Sign In
Follow
ExternFeatured

Războiul din Ucraina, investițiile, drepturile omului… mize ale vizitei de stat a lui Xi Jinping în Franța

Maria Capitaine
Autor Maria Capitaine
Publicat 6 mai 2024
Distribuie
Foto: © European Union, 2024, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons


Președintele Chinei, Xi Jinping, și-a început luni, la Paris, vizita sa de stat de două zile în Franța, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de relații diplomatice între cele două țări. A fost primit cu cele mai înalte onoruri la palatul prezidențial Elysée de președintele Emmanuel Macron. La Paris se află deja – pentru un schimb de idei cu liderul chinez – și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Care sunt, în opinia comentatorilor politici nu doar francezi, mizele acestei vizite? Un subiect-cheie va fi criza din Ucraina, Xi Jinping dând asigurări că dorește să „lucreze” împreună cu omologul său francez pentru „soluționarea crizei”. Loc de frunte vor ocupa și problemele legate de posibile investiții chineze în Hexagon, prezența Chinei pe piețele europene ș.a.

„Soluționarea crizei ucrainene”

Emmanuel Macron, spun surse apropiate palatului Elysée, speră să găsească soluții pentru încetarea războiului din Ucraina, în fața unui președinte chinez a cărui țară este aliat fidel al Rusiei lui Vladimir Putin. Macron intenționează mai ales să-i ceară lui Xi Jinping „un armistițiu olimpic” pentru anasamblul conflictelor actuale pe toată perioada Jocurilor Olimpice din această vară. Parisul vrea apoi să se asigure că China nu va trece pe o poziție de sprijin clar față de eforturile Moscovei în războiul contra Kievului. Respectiv, să-l încurajeze pe Xi Jinping să facă uz de toate pârghiile de care dispune în fața Moscovei pentru a contribui la soluționarea conflictului, s-a aflat din surse apropiate palatului Elysée citate de Franceinfo. Președintele Chinei a subliniat de altfel într-un interviu acordat duminică ziarului „Le Figaro” că dorește „să acționeze împreună cu Franța și cu întreaga comunitate internațională pentru a găsi piste bune pentru soluționarea crizei ucrainene”.

Diferendele comerciale între China și Europa

Dată fiind prezența Ursulei Von der Leyen, numeroasele diferende comerciale între Bruxelles și Beijing vor figura de asemenea pe agenda discuțiilor. În pericol de a fi prinsă între economiile americană și chineză, aceasta din urmă fiind masiv subvenționată de puterea publică, Uniunea Europeană a multiplicat în ultimele luni anchetele privind subvențiile de stat acordate de chinezi mai multor sectoare industriale precum vehiculele electrice, acuzate că alterează concurența pe piețele internaționale. „Noi, a declarat Ursula von der Leyen înaintea vizitei la Paris, trebuie să acționăm pentru a garanta o concurență echitabilă, și nu falsă”. China, a mai spus ea, fabrică la ora actuală, cu subvenții de stat masive, mai mult decât poate vinde pe piața internă, ceea ce conduce la o ofertă excedentară de produse chineze subvenționate, inclusiv vehicule electrice și oțel, ceea ce a avut drept rezultat un comerț neloial – a acuzat președinta Comisiei Europene, înaintea vizitei lui Xi Jinping. Europa, a adăugat ea, nu poate accepta astfel de practici ce pot altera piețele de desfacere și pot conduce la dezindustrializarea Europei. Emmanuel Macron afirmă însă în „Tribune de Dimanche” că europenii „nu sunt unanimi” în privința strategiei ce trebuie adoptată întrucât „unii actori văd întotdeauna în China prioritar o piață de desfacere, în timp ce ea exportă masiv către Europa”. Macron pledează însă pentru „o mai bună protejare a securității noastre naționale”, pentru „a fi mai realiști în apărarea intereselor noastre europene” și „a obține reciprocitatea”. La Beijing, astfel de măsuri sunt considerate „protecționiste” și autoritățile chineze au lansat propria lor anchetă anti-subvenții, împotriva căreia președintele Macron se va pronunța categoric. El vizează în special coniacul francez, subiect de tensiuni între UE și Beijing.

Posibilitatea unor investiții chineze în Franța

Discuții pe această temă sunt deja în curs, chiar dacă în acest stadiu nu este anunțat vreun contract important. Un forum economic franco-chinez are loc chiar luni la teatrul Marigny din Paris. Franța rămâne dependentă de China în sectoare strategice cum ar fi electronica, medicamentele și bateriile electrice. În interviul pentru „Le Figaro”, Xi Jinping a dat asigurări că cele două țări au capacitatea „de a aprofunda cooperarea lor în materie de inovare pentru a promova dezvoltarea verde”, așa cum a fost cazul uzinelor de baterii. Guvernul chinez, a mai spus președintele chinez, „susține mai mult întreprinderile chineze la investiții în Hexagon și speră ca Franța să le ofere un climat de afaceri just și echitabil”. El a declarat că China va fi bucuroasă să aibă pe piața sa internă cosmeticele și produsele agricole franceze.

Delicatul subiect al drepturilor omului

Președintele Macron va aborda fără îndoială în cadrul discuțiilor cu președintele Xi Jinping chestiunea sensibilă a drepturilor omului. Multe mii de tibetani au manifestat duminică la Paris pentru a susține comunitatea tibetană și uigură din China și împotriva vizitei președintelui chinez în Franța, „o țară a drepturilor omului”. Luni dimineață, „Reporteri fără frontiere” a organizat o acțiune de protest contra modului în care a fost primit președintele chinez, calificându-l „dictator”. Acest ONG a reamintit că în China, la ora actuală, 119 jurnaliști se află în spatele gratiilor, iar reprezentanții acestei organizații nu au permisiunea să intre în China.

Președintele Macron intenționează să evoce toate chestiunile mai sus expuse, adevărate mize ale actualei vizite a președintelui Chinei în Franța, într-un cadru mai personal, cu prilejul deplasării celor doi lideri în regiunea Pirineilor, un loc de suflet legat de copilăria lui Emmanuel Macron. Președintele Macron, spun surse franceze informate, preferă să evoce „dezacordurile” mai degrabă în spatele ușilor închise. În plus, s-a aflat că va evita acordarea de prioritate unor subiecte precum dosarul Taiwanului, aflat în centrul tensiunilor dintre China și Statele Unite.
Dacă problema drepturilor omului se află „în centrul dezbaterilor dintre Franța și China”, analiștii politici de la Paris nu așteaptă nicio noutate cu prilejul acestei vizite. Ea va fi, fără îndoială abordată, dar nimeni nu-și face iluzii, întrucât este cunoscută înăsprirea în acest moment a „tot ceea ce atinge societatea civilă și minoritățile”.


Distribuie articolul
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Reddit Telegram Email Copy Link Print
Distribuie
Articolul anterior Declarația președintelui Xi Jinping la sosirea pe Aeroportul Paris Orly
Articolul următor Google a eliminat 2.28 de milioane de aplicații de Android din Magazin Play în 2023 
2 comentarii
  • Ni Ma spune:
    7 mai 2024 la 5:19

    Xi sa nu furi și tu ca Tov N Ceaușescu , 2 căni de cafea , că franțuzul te spune la lume . Oricum e mai bine sa filmezi cu telefonul când intri și când pleci , că să poți demonstra , ce a ce N Ceaușescu nu s-au gândit , pe vremea aceea . Oricum daca în viitor vei fi denigrat , o să se găsească motive sustenabile .

    Răspunde
  • Clevetici spune:
    7 mai 2024 la 9:45

    Macron intenționează mai ales să-i ceară lui Xi Jinping „un armistițiu olimpic” …
    iar la Olimpiada de la Paris le-a interzis accesul sportivilor din Rusia!

    Cat despre „supraproductia” de masini electrice din China, ea vine pe fondul „crizei micro-chip-urilor” invocata in ultimii ani de producatorii europeni care au crescut preturile enorm:
    – un Logan „low cost” porneste de la 14.000 euro varianta de baza si doar alegerea unei culori diferite de alb costa 500 euro!
    Spre aducere aminte, firma Renault a promis un Logan ieftin incepand cu 5.000 euro in 2004, promisiune neonorata.
    Daca nu ar produce chinezii mai ieftin, noi de unde sa cumparam o masina la un pret rezonabil?

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

-Publicitate-
Ad imageAd image

Ultimele articole

Paganini – o vioară de lemn în două mâini de aur
Cultură și Educație
 Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule, în scădere
Auto
Armistiţiu Iran – Israel! Netanyahu anunţă o „victorie istorică”
Extern

RSS Știri Fotbal

  • Vis frânt în Giulești. „Tricolorii” mici se opresc în fața unei Olande impecabile!
  • La ce echipe de club evoluează tinerii de la Naționala U19? Patru au trecut pe la Steaua
  • Scoruri fluviu în manșa tur a barajului de promovare în Liga 3. Surpriză la Beiuș!
  • Remiză spectaculoasă pentru Rapid în primul amical din Slovenia
  • Victorie la limită pentru Dinamo în amicalul cu CS Afumați. Gol Caragea

Citește și

Extern

Coronavirus: Uniunea Europeană cheamă la acțiune

1 minute
Extern

Serghei Lavrov acuză Statele Unite că vor să militarizeze Asia de sud-est

2 minute
Extern

160 miliarde dolari alocați de Banca Mondială pentru a ajuta sanitar și economic statele lovite de coronavirus

2 minute
Extern

Finlanda vrea să limiteze vizele turistice pentru ruși

2 minute
favicon curierul national favicon curierul national
  • EDIȚIA DIGITALĂ
  • ABONAMENT DIGITAL
  • PUBLICĂ ANUNȚ ÎN ZIAR
  • CONTACTEAZĂ-NE

PUBLICAȚIA

  • Despre noi
  • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Anunțuri Mică Publicitate
    • Advertorial
  • Redacția
  • Contact

ȘTIRI

  • Actualitate
  • Extern
  • Cultură și Educație
  • Politic
  • Sport
  • București

BANI

  • Economie
  • Companii
  • IT
  • Agricultură
  • Energie
  • Fiscalitate
  • Imobiliare
  • Turism

PARTENERI

  • B1 TV
  • Gazeta de Sud
  • Money Buzz!
  • Știrile de Azi
  • Goool.ro
  • Bucharest Daily News
  • Slatina Buzz!

BUN DE AFACERI, DIN 1990

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?