Rezoluția adoptată luni, spun surse diplomatice citate de „Le Figaro”, este rezultatul negocierilor desfășurate în zilele weekendului de membrii nepermanenți ai Consiliului cu Statele Unite, în încercarea de a se evita un nou eșec. Astfel, după mai bine de cinci luni de război, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în fine, luni, 25 martie, o rezoluție care cere o „încetare imediată a focului”, apel blocat în mai multe rânduri de Statele Unite. De data aceasta, ele s-au abținut, accentuând într-o importantă măsură presiunea asupra aliatului lor israelian.
Rezoluția, relatează surse informate, a fost adoptată în aplauze, cu 14 voturi pentru și o abținere. Ea cere încetarea focului imediat pentru luna de Ramadan, început deja de două săptămâni. Ea trebuie să conducă la o încetare durabilă a focului și cere eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor.
Contrar textului american respins vinerea trecută prin vetourile Rusiei și Chinei, actualul text nu leagă cererile cuprinse în el de eforturile diplomatice ale Qatarului, Statelor Unite și Egiptului, chiar dacă el „recunoaște” existența acestor negocieri vizând o încetare a focului însoțită de un schimb de ostatici cu deținuți palestinieni.
De reamintit că vinerea trecută Rusia și China au opus veto-ul lor la un proiect de rezoluție american ce sublinia „necesitatea” (nu urgența – n.r) unei încetări a focului imediate în Gaza legată de negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni capturați de Hamas la 7 octombrie trecut.
Unii observatori, relevă „Le Figaro”, constată o evoluție substanțială în poziția Washingtonului, presat să-și mai limiteze sprijinul pentru Israel în timp ce ofensiva israeliană a provocat deja moartea a peste 32.000 de civili în Gaza, cifră dată publicității de Ministerul Sănătății al Hamas.
Actuala rezoluție reclamă „ridicarea tuturor obstacolelor în calea ajutoarelor umanitare”. Condamnă pe de altă parte „toate actele teroriste”, dar fără a menționa atacurile Hamas din 7 octombrie trecut care au antrenat moartea a aproape 1200
de persoane, în cea mai mare parte civili. Până acum, nicio rezoluție adoptată de Consiliul de Securitate sau de Adunarea Generală a ONU începând din 7 octombrie nu a condamnat în mod specific Hamasul, o absență în permanență criticată de Israel.
Frectii la un picior… de scaun, si Israelul se pișă pe ONU, e o mafie americana si onu asta.
Vax😀😀😀
Ministerul Sănătății al Hamas
ha, ha, ha
nici macar Palestina nu e recunoscuta de presa noastra.