Familiile și toți apropiații ostaticilor israelieni aflați încă în mâinile Hamas își multiplică apelurile către primul ministru Benyamin Netanyahu pentru a accepta încheierea unui nou acord vizând eliberarea ostaticilor, în condițiile în care se constată o intensificare a operațiunilor armatei israeliene pe tot cuprinsul Fâșiei Gaza. Insistențele în acest sens au crescut mai ales după uciderea din greșeală de către soldații israelieni a trei ostatici care probabil încercaseră să se salveze.
Insistența apelurilor la negocieri intervine mai ales după declarațiile extrem de dure ale premierului Netanyahu făcute sâmbătă seară.
Benyamin Netanyahu și echipa sa ministerială au refuzat sâmbătă să dea crezare informațiilor privind desfășurarea deja a unor negocieri inițiate de Qatar. Presa israeliană anunță însă că șeful Mossad, David Barnea, s-a întânit acum câteva zile, la Oslo, cu primul ministru qatarez Mohammed ben Abderrahmane al-Thani. Noua mediere ar permite un schimb de ostatici contra deținuți palestinieni mult mai important decât prevăzut în acordul anterior. Or, în ciuda revoltei familiilor ostaticilor rămași încă în mâna teroriștilor, Benyamin Netanyahu insistă asupra necesității menținerii presiunii militare în Gaza. Sâmbătă seară, la o conferință de presă organizată pentru a răspunde familiilor ostaticilor, Benyamin Netanyahu a spus: „Am inima zdrobită. Toată țara este în doliu „, dar „numai continuarea presiunii militare va conduce la eliberarea ostaticilor… Fără această presiune a armatei nu i-am fi putut elibera pe cei 110 ostatici până acum… Nimic nu ne va opri”, a subliniat el.
Șefa diplomației franceze se află în Israel pentru a face presiuni vizând o încetare a focului
Catherine Colonna, ministrul francez de externe, a sosit duminică într-o misiune dificilă în Israel. Ea va apela la un armistițiu „imediat și durabil” în Fâșia Gaza. Urmează să se întâlnească cu omologul său israelian Eli Cohen, la Tel-Aviv. S-a aflat că dna Colonna va condamna un bombardament israelian de sâmbătă, în cursul căruia și-a pierdut viața unul dintre agenții săi, și a cerut „să se facă lumină” în acest caz. În afara întâlnirilor oficiale, dna Colonna se va întâlni cu familii ale ostaticilor israelieni și va cere „un nou armistițiu umanitar imediat” care să permită eliberarea ostaticilor și crearea de posibilități pentru intrarea în Gaza a unor noi ajutoare umanitare, precizează un comunicat oficial al MAE francez. Catherine Colonna va merge de asemenea în Cisiordania ocupată, în vederea unor convorbiri cu omologul său din administrația locală, Riyad al-Maliki (Autoritatea palestiniană). Începând din 7 octombrie, a declarat dna Colonna înainte de sosirea în Israel, unii coloni israelieni au comis crime în Cisiordania, „pe care Franța le-a condamnat cu fermitate…Vom discuta cu omologii noștri israelieni și le vom spune că astfel de acțiuni nu sunt acceptabile într-o democrație”, precizând că Franța a cerut ca astfel de coloni să fie sancționați de legislația israeliană. În același timp, dna Colonna a subliniat că „nimeni nu trebuie să uite ceea ce s-a petrecut la 7 octombrie, un ” atac terorist masiv comis cu barbarie…”. Domnia sa va vizita centrul de identificare a corpurilor victimelor, instalat la o bază militară situată la câțiva kilometri de Tel-Aviv, unde va întâlni specialiști angajați în adunarea probelor despre violențele, inclusiv cele sexuale, comise de către invadatorii Hamas în 7 octombrie.