Ștefan Rădeanu
În urma protestelor din partea comunității europene, în special a președintelui CESE, Oliver Ropke, miercuri seară, copreședintele Comitetului Mixt UE-Serbia a fost eliberat condiționat cu o perioadă de probațiune de 6 luni. Arestarea a avut loc în data de 3 iunie în urma participării acestuia la protestul „Serbia împotriva violenței”. El a fost acuzat că a purtat o păpușă a președintelui sârb, Alexander Vucic, atârnată pe un banner. Acuzația a fost respinsă de Boško Savković și de către cei prezenți la protestul menționat. Încarcerarea copreședintelui Comitetului Mixt UE-Serbia a provocat reacții la Bruxelles. Președintele Comitetului Economic și Social European, Oliver Ropke, a semnat alături de Dimitris Dimitriadis, președintele Secțiunii de Relații Internaționale a CESE, o scrisoare oficială adresată oficialităților din Serbia. Republicăm textul acestei scrisori: „Suntem profund îngrijorați de evoluțiile recente din Serbia, unde dl Savković, copreședintele Comitetului Consultativ Mixt (JCC) UE-Serbia, a fost reținut de autoritățile sârbe în urma protestelor pașnice de la Belgrad.
Constituția Republicii Serbia garantează dreptul la libertatea de întrunire și libertatea de exprimare tuturor cetățenilor Serbiei. Deși Comitetul nu acceptă nicio formă de discurs instigator la ură sau discurs care incită la violență, valorile fundamentale ale libertății de exprimare și de întrunire nu pot și nu ar trebui să fie niciodată compromise, chiar și atunci când nu se aliniază cu pozițiile guvernului.
De-a lungul anilor, CESE a construit legături bogate și productive cu societatea civilă sârbă, pe care o considerăm atuul valoros al Serbiei pe calea sa către UE. Prin urmare, condamnăm foarte ferm arestarea domnului Boško Savković. Îl cunoaștem ca pe un om de convingere și integritate, ale cărui obiective principale sunt bunăstarea și prosperitatea țării sale și a cetățenilor săi.
Îndemnăm autoritățile sârbe să investigheze în mod corespunzător cazul în vederea eliberării imediate a domnului Savković.”. Și societatea civilă din țara vecină s-a raliat acestui demers.
Surse neoficiale susțin că Boško Savković ar fi acceptat un “târg” cu autoritățile. Ar fi vorba despre propunerea procurorilor de semnare a unui “acord de recunoaștere a vinovăției”. El a decis să accepte, preferând libertatea. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cele 6 luni de probațiune, cum rămâne de văzut care va fi susținerea acordată de către Comitetul Economic și Social European.
Amestec in treburile interne ale altui stat.
Daca decidentii politici din Serbia au intervenit pe langa judecatori pentru eliberarea respectivului, cum de nu se plange organismul european de lipsa de independenta a justitiei din aceasta tara?