Planul de extindere a supravegherii în Marea Neagră ca urmare a anunțului secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, conform căruia miniştrii de externe din statele membre au aprobat un pachet de măsuri menit să sporească prezenţa Alianţei în Marea Neagră stârnește reacții dintre cele mai diverse.
„Am convenit asupra unui pachet de măsuri pentru îmbunătăţirea monitorizării situaţiei şi sporirea ajutorului nostru destinat Georgiei şi Ucrainei”, a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă.
Principalul obiectiv al pachetului de măsuri adoptat este contracararea influenţei rusești în Marea Neagră, iar printre principalele măsuri se regăsesc: „monitorizarea, supravegherea avioanelor şi, de asemenea, ca unele nave ale NATO să se deplaseze în Marea Neagră pentru a se asigura că navele ucrainene pot traversa în siguranţă strâmtoarea Kerci către Marea Azov”.
Detaliind acest pachet de măsuri impulsionat de SUA, el a menţionat că include iniţiative de îmbunătăţire a instruirii forţelor maritime şi a gărzilor de coastă ale Georgiei şi Ucrainei, vizite în porturi, exerciţii militare şi intensificarea schimburilor de informaţii, informează Agerpres.
Rusia și-a exprimat, la rândul său, cât se poate de clar opinia: „Intensificarea prezenței NATO, în orice fel, în Marea Neagră este lipsită de sens din punct de vedere militar, nu vor consolida securitatea, nici a regiunii, nici a NATO în sine; numai ei vor fi însoțiți de riscuri militare suplimentare”, a adăugat ministrul adjunct de externe, Alexander Grushko.
Grushko a mai subliniat, de asemenea, că Rusia este pregătită de a răspunde la orice amenințare venită din partea NATO pe teritoriul său și în apropierea acestuia. Ministrul adjunct de externe, Alexandru Grushko, a declarat că țara sa va evalua cu atenție situația și le-a spus reporterilor teleSUR: „Dacă sunt necesare măsuri militare și tehnici suplimentare din partea noastră, le vom adopta”.
Pachetul de măsuri urmează să sporească prezenţa Alianţei în Marea Neagră. „Am convenit asupra unui pachet de măsuri pentru îmbunătăţirea monitorizării situaţiei şi sporirea ajutorului nostru destinat Georgiei şi Ucrainei”, a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă.
Detaliind acest pachet de măsuri impulsionat de SUA, el a menţionat că include iniţiative de îmbunătăţire a instruirii forţelor maritime şi a gărzilor de coastă ale Georgiei şi Ucrainei, vizite în porturi, exerciţii militare şi intensificarea schimburilor de informaţii.
„Acestea se adaugă cooperării noastre, care deja este apropiată. Chiar acum, grupuri navale ale NATO patrulează în Marea Neagră şi astăzi fac exerciţii împreună cu nave ale Ucrainei şi Georgiei” a mai indicat Stoltenberg, referindu-se la manevrele Scutul Maritim (“Sea Shield”).
În luna ianuarie a acestui an, SUA a trimis două nave de război într-un interval de timp de două săptămâni, sporind astfel tensiunile din Marea Neagră. Ca răspuns, guvernul rus a expediat o navă de patrulare pentru a monitoriza îndeaproape poziția navelor de război.
Conform Convenției de la Montreux din 1936, navelor de război ale unui stat, altul decât un stat riveran al Mării Negre, le este permisă o perioadă de ședere de numai 21 de zile, în total.