Președintele Turciei, Recep Erdogan, a dat un răspuns categoric negativ apelurilor administrației americane ce-l presează să rupă orice legătură cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas. Aflat săptămâna trecută în vizită la Ankara, Brian Nelson, Subsecretar american la Trezorerie, în competența căruia se află terorismul și inteligența financiară, a exprimat „profunda îngrijorare” a Washingtonului privind legăturile pe care le întreține Ankara cu Hamas și sprijinul acordat acestuia. Potrivit președintelui turc, autoritățile de la Ankara consideră mișcarea islamistă Hamas drept „un actor legitim”, „un partid politic care a câștigat alegerile”. Erdogan califică Hamas drept „un grup de eliberatori care își apără pământul”.
Incursiunea sângeroasă din 7 octombrie contra Israelului nu schimbă cu nimic poziția Turciei, care deși condamnă întotdeauna toate atacurile contra civililor, niciodată nu a numit mișcarea Hamas în declarațiile de condamnare a crimelor de la data mai sus amintită. El a numit în schimb, textual, Israelul „stat terorist”, dar a declarat din nou, în weekendul acesta, că „nu va considera niciodată, orice s-ar spune, Hamasul ca un grup terorist”. Cu alte cuvinte, remarcă RFI, în ciuda presiunilor americane, Turcia nu va închide birourile Hamas instalate pe teritoriul ei și nu va expulza membrii săi de pe teritoriul Turciei.
De la începutul conflictului din Gaza, Statele Unite nu au detectat fluxuri financiare către Hamas via Turcia, dar existența unor astfel de legături sunt cunoscute de mai multă vreme. În ultimii ani au existat ONG-uri, bănci, întreprinderi turce acuzate și chiar condamnate de justiția americană, ori sancționate de organismele financiare americane pentru susținerea financiară a mișcării Hamas.
Recep Erdogan respinge apelurile Washingtonului să rupă relațiile cu mișcarea Hamas
2 comentarii
Vorbim de un stat posesor de arme nucleare (in ciuda tratatelor de neproliferare) care sugruma zi de zi poporul palestinian.
In timp ce vorbeste despre pace, Israelul colonizeaza teritorii noi din Cisiordania, sperand ca palestinienii sa isi paraseasca propria tara si sa se duca in orice alta tara care i-ar primi.
Pe de alta parte SUA incearca de peste 70 de ani sa sparga coalitia araba impotriva Israelului (politica „divide et impera”) si sa obtina rand pe rand recunoasterea statului Israel (format in 1947 pe teritoriul Palestinei ocupate de britanici) de la tarile arabe. Egiptul a primit cadou Canalul de Suez, Marocul e pe cale sa primeasca Sahara Occidentala etc.
Oare ce tara araba din zona …. iar primi pe palestinieni ?
Egiptul ii refuza , Sria nici nu vrea sa auda , Iordania , a fost singura care ia primit , dar dupa asa zisa revolutie statala pe care palestinienii au incercat-o dorind rasturnarea regelui iordanian , au fost alungati in suturi afara din tara.