Parlamentarii europeni solicită Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute de legislația UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE și Statele Unite. Aceasta, deoarece cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au încă nevoie de vize pentru a intra pe teritoriul american.
Joi, 22 octombrie, Parlamentul European a adoptat – cu 376 voturi pentru și 43 abțineri – o rezoluție prin care Comisia Europeană este îndemnată să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru 12 luni a exonerării de obligația de a deține vize pentru cetățenii americani, așa cum este stabilit în așa-numitul „mecanism de reciprocitate”. Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină vize la intrarea în SUA, în timp ce ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (90 zile din orice perioadă de 180 de zile), la fel ca cetățenii americani care vizitează Uniunea Europeană.
În conformitate cu legislația UE, atunci când o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerărilor resortisanților țării respective de obligația de a avea vize pentru o perioadă de 12 luni. Situația lipsei reciprocității, care afectează în acest moment Bulgaria, Croația, Ciprul și România, a fost pusă în discuție încă din 12 aprilie 2014. În acel moment era afectată și Polonia, dar cetăţenii polonezi pot călători fără viză în Statele Unite începând de anul trecut. Termenul de acțiune al Comisiei Europene a expirat din 12 aprilie 2016. PE a solicitat deja Comisiei Europene să respecte normele printr-o rezoluție votată în plen, în luna martie 2017.
Juan Fernando Lopez Aquilar, europarlamentar social-democrat spaniol, care deține președinția Comisiei pentru libertăți civile, și a fost raportorul pe tema de mai sus, a declarat în plen că discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA”este inacceptabilă” și a cerut Comisiei Europene să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării cetățenilor americani de obligația a avea vize pentru a intra în țările UE.