Coronavirus: Lucrătorii străini sunt stigmatizați în țările din Golf

Personalități din zonă cer “expulzarea” străinilor… chiar “trimiterea lor în deșert, dacă țările lor nu-i vor”.

Deși monarhiile din Golf au luat din timp numeroase măsuri pentru a opri propagarea coronavirusului, și în această parte a planetei sunt deja înregistrate 4.000 de persoane infectate cu Covid-19 și în jur de 20 decese. Mâna de lucru în țările din zonă este cea care suferă teribil, în special din cauza încetinirii creșterii economice, dar și ca urmare a epidemiei de coronavirus. Este vizibilă în aceste țări o marginalizare a străinilor veniți să presteze diverse activități economice. În Kuweit, o celebră actriță, Hayat al-Fahad (71 ani), s-a pronunțat – într-un interviu la postul de televiziune local ATV – pentru expulzarea expatriaţilor veniți să lucreze în zonă. “Avem destui, a spus ea. Dacă ne îmbolnăvim, nu avem locuri în spital… De ce să ne ocupăm noi de ei dacă țările lor nu-i doresc?”, a continuat cunoscuta actriță din serialele arabe… “Ar trebui să-i expulzăm, să-i trimitem în deșert… Nu sunt împotriva compasiunii, dar noi am atins un nivel în care avem avem destui asemenea oameni”, a insistat actrița.

Într-o țară în care aproape 70% din populație este de origine străină, sugestia evocată de actrița mai sus menționată pare puțin realizabilă, mai ales că în Kuweit s-au înregistrat mai puțin de 400 cazuri de contaminați cu Covid-19. Din cuvintele domniei sale reiese însă că lucrătorii străini ar fi la originea propagării virusului ucigaș în regiune.

Pierderea locurilor de muncă și condiții de viață degradante

Imigranții din zona Golfului, care provin în principal din țări asiatice și trăiesc în condiții precare, sunt cei mai loviți de contextul mondial sanitar actual. Încetinirea ritmului activității economice îi poate lipsi de locuri de muncă. De altfel, în ciuda instituirii stării excepționale parțiale în unele țări din Golf, inclusiv în Kuweit, muncitorii nu și-au încetat activitățile profesionale și se expun practic unei posibile contaminări. La 20 martie, ONG Amnesty International a cerut deja Qatarului și țărilor din Golf “să vegheze ca lucrătorii migranți să nu fie stigmatizați în perioada actualei crize”.

By CooLQ8y.Com – originally posted to Flickr CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10216532

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW