Vești de rău augur vin de la frontiera Serbiei cu Kosovo, unde în ultimele zile are loc o agravare a tensiunii în relațiile populației albaneze majoritară și populația sârbă ce trăiește în nordul acestui stat desprins din fosta Iugoslavie. Scânteia a fost arestarea la mijlocul lunii decembrie a unui fost polițist sârb, urmată de protestul sârbilor. Câteva sute de sârbi din nordul statului Kosovo au ridicat baraje rutiere în nordul țării, în direcția a două posturi de frontieră. Duminică, 25 decembrie, tensiunile au crescut din cauza baricadelor, degenerând chiar într-un incident cu armă de foc. Potrivit sârbilor, incidentul a izbucnit ca urmare a intervenției forțelor kosovare pentru a desființa o baricadă din apropiere de localitatea Zubin Potok. Forțele kosovare acuză însă o patrulă a Forței ONU de menținere a păcii (Kfor) că le-ar fi atacat. Este adevărat, forțele ONU se aflau în zona respectivă, dar nu sunt semnalate de nicio parte pagube sau răniți. Comandamentul Kfor nu a comentat acuzațiile până la ora actuală.
Reamintim că semnele reapariției unor tensiuni între Serbia și Kosovo, teritoriu desprins din fosta Iugoslavie și a cărui independență Belgradul nu a recunoscut-o, datează încă din noiembrie, legat de disputa dintre cele două părți privind chestiunea înmatriculării vehiculelor sârbilor din Kosovo în continuare în Serbia. Pentru găsirea unei soluții în această dispută este așteptată o mediere din partea Uniunii Europene.
Comentând evenimentele de mai sus la posturile de televiziune sârbe, generalul Milan Mojsilovic, șeful forțelor armate ale Serbiei, a caracterizat situația drept ”complicată” și a susținut necesitatea prezenței armatei sârbe de-a lungul ”liniei administrative”, termen folosit de Belgrad pentru desemnarea frontierei cu Kosovo. Mai mult, a spus generalul menționat, armata sârbă va avea mandat să acționeze, fără a oferi detalii despre ce acțiune este vorba.
”În pragul unui conflict armat”
Declarațiile generalului Mojsilovic au venit pe fondul unei uriașe manifestații organizate de sârbii din Kosovo în localtatea Rudare, din nordul statului Kosovo. Ei au purtat o imensă banderolă având culorile Serbiei (aceleași cu drapelul Rusiei). ”Suntem cu adevărat în pragul conflictului armat” în Kosovo, a alertat Ana Brnabic, primul ministru al Serbiei. Rusia, a spus la rândul său premierul kosovar, Albin Kurti, ”este pe cale să exporte practica războinică în Balcani” cu ajutorul Serbiei. Și, pe fondul acestor dispute, în ajunul Crăciunului s-a ajuns la o tensionare extremă a situației de la frontiera Serbiei cu Kosovo. Din păcate, relevă RFI citând corespondenți ai presei internaționale prezenți în zonă, ea are loc pe fondul unei ”relative indiferențe” a diplomațiilor europene și nu numai, concentrate pe războiul din Ucraina.
Dată fiind situația creată, generalul Milan Mojsilovic, șeful armatelor sârbe, a anunțat că domnia sa, personal, a fost trimis începând de duminică de către președintele Vucic la frontiera cu Kosovo, în zona unde sârbii au ridicat baricade.
Nu numai Serbia nu a recunoscut independenta declarat ilegal de provincia Kosovo,
ci si Consiliul de Securitate al ONU, ba chiar si Romania nu au recunoscut acest stat fantoma.
Din punct de vedere al dreptului international, bazat pe Carta ONU, aparitia unui nou stat pe harta geopolitica a lumii trebuie aprobata de Consiliul de Securitate al ONU (care nu este acelasi lucru ca ONU!)
Cat despre razboiul civil ce se prefigureaza in sudul Serbiei, el este o continuare a celui din 1998 cand trupele paramilitare UCK au atacat politia sarba.
Mare a fost, mica a ramas … dara nu se lasa .
Si … cand te gandesti, ca’n urma cu 1/3 veac nu mai putea „de grija altuia” ; cica … „nu mai explodeaza mamaliga”.
Precedentul creat in provincia Kosovo in 1998 – 1999 e folosit azi in alte parti ale Europei unde s-au organizat recent referendumuri pentru independenta.
Cutia Pandorei a declararii ilegale a independentei unui teritoriu a fost deschisa.