luni, 10 august, 2020
29.2 C
București

Referendum pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare: Klaus Iohannis a anunţat că este “aproape hotărât” să îl convoace pe 26 mai

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că este “aproape hotărât” să convoace un referendum pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare.

”Eu sunt aproape hotărât să convoc un referendum pe 26 mai, când vom avea alegerile europarlamentare”, a declarat Klaus Iohannis, cu ocazia participării la o dezbare organizată de Asociația One World Romania.

Nu vreau să fac eu un refrendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum vreau să am parteneri nu numai partidele, vreau să am parteneri și societatea civilă, românii care își doresc să dea un semnal clar. De o săptămână încoace lucrăm foarte foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să-mi propună mâine-poimâine un prim draft de agendă, care va presupune și o întâlnire cu câțiva reprezentanți foarte hotărâți din societatea civilă”, a mai adăugat şeful statului.

Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al președintelui, fără ca Guvernul sau Parlamentul să poată interveni. Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.

De altfel, președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale.

Tot marţi, Preşedintele Klaus Iohannis a reluat atacurile la adresa PSD cu ocazia participării la dezbaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă” organizată în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului de către Asociația One World Romania.

- Publicitate -
ViaB1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Profesorii, în așteptare la semafor

Ministerul Educației și Cercetării anunță că 27.002 profesori au concurat pentru posturi didactice/catedre vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar,...

Liban: Noi apeluri la manifestații anti-regim, după incidentele violente cu forțele de ordine de sâmbătă

Alegerile parlamentare anticipate sunt singura ieșire din criza profundă ce a lovit Libanul, a afirmat, într-un discurs...