În Regatul Unit, imigrația este subiectul cel mai amplu dezbătut zilnic în diverse dezbateri sau în presa britanică și europeană citată de Radio France Internationale, legat în special de traversările tot mai numeroase ale Canalului Mânecii. Numărul imigranților ilegali intrați pe teritoriul Regatului Unit prin traversarea Canalului Mânecii a atins anul acesta 40.000. Pentru a bloca acest aflux, conservatorii britanici reclamă o reformă a sistemului de azil. Într-o scrisoare adresată primului ministru britanic, un grup de circa 50 de deputați conservatori cere ca solicitările de azil să poată fi automat respinse în cazul imigranților proveniți din țări considerate „sigure”. O astfel de modificare legală permite, potrivit autorilor scrisorii, tranșarea „nodului gordian” pe care-l reprezintă traversarea Canalului Mânecii.
Corespondentul la Londra al RFI remarcă faptul că, printre semnatarii scrisorii de mai sus, se află foști miniștri și cadre ale partidului conservator. Ei susțin că legea actuală a azilului împiedică expulzarea unui solicitant de azil care se dă drept victimă a tratamentului inuman în țara sa, mulți migranți abuzând de această dispoziție și creează dificultăți sistemului de primire a imigranților cu drept de acces. Sunt vizați în special albanezii, majoritari în traversările ilegale ale Canalului Mânecii. Excluzându-i de la drept de azil pe migranții economici veniți din țări „sigure”, semnatarii scrisorii doresc să descurajeze traversările Canalului și să scurteze termenul de așteptare pentru examinarea unei cereri de azil ce poate ajunge la ora actuală chiar la mai mulți ani. Este așteptată acum reacția guvernului britanic la solicitările semnatarilor scrisorii mai sus menționate.
Regatul Unit „a eșuat în controlul asupra frontierelor țării”
Oficiul național de statistică al Marii Britanii (ONS) estimează în acest moment imigrația din perioada iunie 2021-iunie 2022 la circa jumătate de milion de persoane, sosite în principal din afara Uniunii Europene – o cifră mai mare cu 331.000 față de anul precedent. De asemenea, ONS estimează la 35.000 persoanele ce au traversat ilegal Canalul Mânecii în perioada respectivă. O multitudine de evenimente petrecute în lume au influențat modalitățile de migrare, impulsionându-l la o anvergură fără precedent, a subliniat Jay Lindop, directoarea centrului migrațiilor internaționale al ONS. Aici este menționată migrația din afara UE, prioritari fiind imigranții din Afganistan, din Hong Kong, din Ucraina, valul celor peste 35.000 migranți proveniți din traversarea Canalului Mânecii. ONS mai precizează că 39% din totalul imigranților în Regatul Unit au venit cu viză de student, iar 21%, cu viza de a ocupa un loc de muncă. În fața acestei situații, zilele trecute, ministrul britanic de Interne, Suella Braverman, a admis că guvernul britanic „a eșuat în privința controlului asupra frontierelor țării”.