La aproape opt luni de la moartea reginei Elizabeth a II-a, la 8 septembrie anul trecut, când Charles a devenit de fapt rege, sâmbătă 6 mai a fost organizată ceremonia încoronării și sacralizării lui Charles al III-lea. Sâmbătă a fost Ziua-J pentru Regatul Unit și ansamblul Commonwealthului. Țînând cont de contextul economic tensionat în care se află țara, ceremonia s-a vrut a fi mai sobră în comparație cu cea de la încoronarea Elizabethei a II-a, în urmă cu 70 de ani. Au fost totuși prezenți în jur de 100 șefi de stat sau guvern, 4.000 de militari, formațiuni corale angajate în demonstrațiile tradiționale. Numărul invitaților a fost, într-adevăr, mai redus – circa 2.000 față de 8.000 acum 70 de ani – dar ceremonia a fost deschisă societății civile, costumele purtate de unii participanți (spre exemplu judecătorii) au fost aproape asemănătoare celor purtate în exercitarea funcției. Cifrele avansate de presă privind costul evenimentului, de aproape 114 milioane de euro, au fost însă subiect al unor comentarii negative, considerat dublu față de cheltuielile de la încoronarea din 1953.
Încoronarea a avut loc la Catedrala Westminster, respectându-se toate tradițiile de la ceremoniile de încoronare ale foștilor regi ai Regatului Unit al Marii Britanii, cu unele noutăți impuse de noile vremuri și de Charles personal. Este remarcat spre exemplu faptul că, pentru prima oară în istoria țării, un rege rostește la încoronare o rugăciune. Este însă evidențiată reactualizarea în jurământul regelui a angajamentelor de respectare a tuturor drepturilor bisericii protestante în viața regatului. Charles al III-lea, declara un cetățean britanic prezent în mulțimea de pe traseul regal, ”a încercat acum să arate că este un rege modern și cred că a reușit”.
Nu a fost o noutate totală faptul că fastuoasa ceremonie a fost urmărită de milioane de telespectatori și de sute de mii de persoane ce s-au instalat din timp de-a lungul traseului procesiunii regale, la palatul Buckingham și catedrala Westminster, dat fiind că, potrivit unor sondaje recente, la ora actuală doar 53% dintre britanici mai agreează monarhia. Surse ale presei britanice au relatat că în ajunul ceremoniei de încoronare au fost arestați unii cunoscuți susținători ai regimului republican în Marea Britanie. Antimonarhiști nu au existat pe vreme reginei Elizabeth a II-a, dar acum au existat informații potrivit cărora sâmbătă intenționau ”să se manifeste”, în special pe traseul cortegiului regal la Trafalgar Square.
Cu câteva ore înaintea ceremoniei, premierul britanic Rishi Sunak a salutat într-un comunicat – privitor la apropiata încoronare a lui Charles – că Marea Britanie trăiește ”un moment de extraordinară mândrie națională”.” Nicio altă țară nu poate organiza un spectacol atât de fermecător”, mai spunea el, ”cu procesiunile, aparatul pus în funcțiune, ceremoniile și sărbătorile în stradă, cu entuziasmul cetățenilor țării… Un spectacol, o expresie mândră a istoriei noastre, a culturii noastre și a tradițiilor noastre”.