Regatul Unit va testa, de la mijlocul lunii aprilie, un sistem propriu de pașaport sanitar

Guvernul britanic a anunțat duminică, 4 aprilie, intenția de a testa, începând din mijlocul lunii aprilie, în Anglia, un sistem de pașaport sanitar, pentru a permite reluarea activităților foarte afectate de pandemie, cum ar fi meciurile de fotbal și evenimentele în săli.

În condițiile în care Regatul Unit a început să ridice progresiv unele restricții severe existente de mai multe luni, grație succesului campaniei de vaccinare, acest proiect va fi prezentat luni, 5 aprilie, de către premierul Boris Johnson, care va anunța, de asemenea, noi reguli pentru vacanțele în străinătate, interzise până la 17 mai. „Noi, a declarat Johnson într-un comunicat, în numele guvernului, facem tot posibilul pentru a permite redeschiderea țării noastre… în maniera cea mai sigură posibil”. Astfel, o certificare care să indice că o persoană a fost vaccinată, că este, deci, testată negativ la Covid-19 sau că dispune de anticorpi va fi dezvoltată „în cursul următoarelor luni” pentru a se permite organizarea unor adunări de masă. Nu va fi cerută în transportul public și în activitățile comerciale esențiale, nici în baruri atunci când se vor redeschide.

S-a precizat că 9 teste-pilot vor fi lansate începând de la mijlocul lunii aprilie, în special pentru semifinala și finala Cupei Angliei de fotbal pe stadionul Wembley, cu ocazia unei serate într-un bar de noapte și la o conferință la Liverpool.

Acest proiect de pașaport sanitar a fost primit cu ostilitate de mai bine de 70 de deputați britanici reprezentând tot eșichierul politic britanic, calificându-l „discriminatoriu”. Ori, numeroase țări sunt pe cale de a reflecta la instituirea unui pașaport sanitar, iar unele l-au și lansat deja.Uniunea Europeană a prezentat la sesiunea PE din martie un proiect de certificat, cerut în special de țările foarte dependențe de turism, cum este Grecia, având drept scop facilitarea deplasărilor pe teritoriul lor în sezonul estival.

În privința călătoriilor în străînătate …

…guvernul britanic prevede un sistem tricolor pentru clasarea țărilor în funcție de progresele în campania de vaccinare, după rata lor de contaminare sau prezența variantelor virusului. Destinațiile „verzi” sunt scutite de carantină la revenirea în Anglia, spre deosebire de țările „orange și roșii”, care impun la întoarcere intrarea în carantină. Lista țărilor pe categorii nu a fost încă stabilită, dar motivarea acestui demers este de înțeles: peste 31,4 milioane de persoane au primit deja prima doză de vaccin anti-Covid și 5,2 milioane sunt total vaccinați în Regatul Unit, țara cea mai îndoliată din Europa, cu aproape 127.000 de decese cauzate de coronavirus.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. GREAT BR.IT.AIN. GREAT, BRAIN, IT-TISHBITE. The great brain of Tishbite (my brain). Creierul meu e privat de somn si-i se provoaca dureri din august 2015 pana-n prezent. Distrugerea sistemului politic in Marea Britanie, a infrastructurii, lovita de uragan in viitor etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW