. Fondurile vor sprijini proiecte începând cu 1 februarie 2020, până la sfârşitul anului 2023.
. Se pun la dispoziţie resurse din pachetul REACT- EU prin fondurile structurale ale Uniunii. Se acordă o atenţie deosebită celor care au fost cel mai grav afectaţi de criză.
Parlamentul European a aprobat REACT- EU, un pachet de 47,5 miliarde euro pentru a atenua efectele imediate ale crizei provocate de pandemia de COVID-19 în regiunile Uniunii. Iniţiativa a fost adoptată cu 654 de voturi pentru, 23 împotrivă şi 17 abţineri.
Eurodeputaţii au aprobat, astfel, ajutoare suplimentare pentru ca regiunile Uniunii Europene să poată contracara pandemia de COVID-19 şi să găsească soluţii pentru consecinţele sale sociale şi sanitare.
Banii vor fi puşi la dispoziţie prin intermediul fondurilor structurale ale UE. Astfel, pentru 2021 s-au alocat 37,5 miliarde euro, iar pentru 2022 10 miliarde euro. Operaţiunile prevăzute de REACT-EU sunt eligibile pentru finanţare cu efect retroactiv din 1 februarie 2020. Resursele pot fi utilizate până la sfârşitul anului 2023.
Ţările Uniunii vor putea aloca o parte din bani Fondului social european, Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), iniţiativei „Locuri de muncă pentru tineri” şi programelor transfrontaliere (Interreg). Investiţiile se vor concentra pe sectoarele cele mai afectate de consecinţele economice ale pandemiei.
Context
REACT- EU este o propunere a Comisiei Europene pentru a aborda impactul economic şi social al pandemiei de COVID-19. Ea ia forma unei modificări a Regulamentului privind dispozţtiile comune care reglementează perioada de programare 2014-2020 a politicii de coeziune.
REACT-EU vine în continuarea celor două propuneri anterioare referitoare la politica de coeziune: Iniţiativa pentru investiţii ca reacţie la coronavirus (CRII) şi Initţativa Plus pentru investiţii ca reactie la coronavirus (CRII +). Ambele modifică normele referitoare la cheltuielile regionale pentru a facilita redresarea. Resursele pentru REACT-EU vor proveni din instrumentul de redresare al Uniunii Europene, numit Next Generation EU.
” Regiunile UE primesc încă 47,5 miliarde euro pentru a combate efectele pandemiei ” … miliarde ciordite de ciumpalaci/oameni … nicidecum !
Iar ni se vinde BLANA URSULUI DIN PADURE. Pai pandemia nu tot EI au adus-o ? Mai ales ca in presa au aparut informatii csa firma MODENA din Satele Unite avea vaccinul anti-cavit din 13 ianuarie 2020, deci dinainte de a da drumul bolii in lume !