14.8 C
București
joi, 1 octombrie

“Renmin Ribao”: “Urmărirea Chinei în justiție pentru Covid-19 contravine dreptului internațional”

Tentativele unor responsabili americani de a deferi China justiției acuzând-o de provocarea pandemiei Covid-19 sunt pur și simplu încălcări ale dreptului internațional”, se afirmă într-un articol publicat miercuri de ziarul”Quotidien du Peuple”( “Renmin Ribao”), organul de presă oficial al Comitetului Central al PC Chinez, citat de agenția de presă Xinhua.

“Potrivit unor informații apărute în presa americană”, scrie în “Renmin Ribao” Huang Jin, președintele Societății chineze de drept internațional, ”procurorul general al statului Missouri, Eric Schmitt, a depus o plângere împotriva Chinei la Curtea districtuală Est Missouri în care cere ca guvernul de la Beijing să-și asume responsabilitatea și să ofere compensații pentru provocarea pandemiei mondiale. Este însă vorba de o violare flagrantă a suveranității naționale a Chinei și a principiului egalității suverane larg recunoscut de comunitatea internațională și Carta Națiunilor Unite”. Răspunsul Chinei la coronavirus, spune oficialul chinez mai sus menționat, “este un tip de acțiune suverană sau publică, nu o acțiune comercială și, ca atare, trebuie protejată prin imunitatea suverană… Acțiunea în justiție este bazată pe idei fără fundament cum că Beijingul trebuie considerat responsabil pentru pandemie și că guvernul chinez ar fi disimulat epidemia”. Huang Jin subliniază că “aceste acuzații nu au nici o bază factuală sau juridică în dreptul internațional. Oamenilor de știință le revine misiunea de a studia și determina originea coronavirusului, fapt ce nu trebuie să fie politizat. Potrivit dreptului internațional, originea virusului nu are nicio legătură cu responsabilitatea statului unde apare”.

Oficialul chinez mai precizează în articolul său că “eforturile guvernului chinez pentru difuzarea informațiilor, prevenirea și lupta contra epidemiei a respectat reglementările sanitare internaționale”. Iar pagubele provocate de coronavirus Statelor Unite “au fost cauzate de măsurile insuficiente ale Statelor Unite și nu au nici o legătură de cazualitate cu răspunsul dat de China virusului Covid-19”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW