Renovarea unei case sau a unui apartament poate implica multe costuri, însă se poate realiza și cu un buget limitat. Dacă ai tendința de a amâna mereu proiectele la care te gândești de multă vreme, iată cinci lucrări pe care să le începi imediat. Fă-ți un plan de amenajare, alege materialele cu chibzuință și renovează singur locuința.
- Amenajarea podului
Câștigă spațiu suplimentar pentru depozitat sau pentru locuit cu amenajarea podului. Primul pas este izolarea cu ajutorul vatei minerale, pentru a reduce pierderile de căldură prin acoperiș și pentru a elimina variațiile mari de temperatură din timpul iernii sau a verii. Chiar și când vrei să renovezi cu bani puțini, nu face rabat de la calitate. Alege produse cu o rezistență termică bună și o durabilitate mare, astfel încât lucrarea să te țină o perioadă îndelungată.
Finisajele pot fi făcute cu materiale care ți-au rămas de la lucrările anterioare sau cu produse aflate la promoție. Ține cont de toate măsurile de siguranță când renovezi și nu sări niciun pas esențial în amenajare pentru a reduce costurile. În plus, ia în considerare raportul calitate-preț, pentru a ieși în câștig la final.
- Zugrăvirea locuinței
Dă un aer proaspăt și un aspect plăcut pereților interiori sau exteriori ai locuinței cu un strat nou de vopsea. Fie că ai amânat lucrarea din cauze financiare, fie din motive de timp, acest proiect de renovare se poate realiza simplu.
Pentru zugrăveala interioară, mută mobila în mijlocului camerei și acoperă piesele de mobilier și podeaua cu un celofan. Pentru a face puțină economie, poți folosi pagini de ziare sau reviste vechi în loc de celofan. Învață cum să zugrăvești singur și elimină costurile cu manopera.
- Recondiționarea ușilor și a parchetului
Dacă înlocuirea ușilor și a parchetului depășește bugetul tău, le poți face ca noi prin recondiționare. Spre exemplu, pardoseala din lemn poate fi șlefuită, după care aplici unul sau două straturi de lac special. Revitalizarea ușilor din lemn se poate realiza prin trei pași simpli: șlefuire, aplicarea grundului și vopsire.
Mai mult, chiar și mobila poate fi recondiționată, astfel încât să aibă un aer actual. O poți vopsi în culorile inițiale sau cu nuanțe vii, îndrăznețe. Ține doar de preferințele tale și de creativitate. Schimbă mânerele, pentru un aspect unitar și modern.
- Crearea de noi spații de depozitare
Renovează o debara sau amenajează dulapuri de depozitare în spațiul nefolosit din hol sau în orice loc liber din casă. Poți lua câteva corpuri simple sau construiește cu mâna ta rafturile de care ai nevoie. Valorifică un colț gol din living pentru a pune cărți, transformă zona de sub scări într-un pantofar sau amplasează un dulăpior în balcon, pentru ustensile de bucătărie și pentru cutii cu haine puse la păstrare.
- Reparații minore
Rezolvarea unor mici probleme din casă, precum un prag deteriorat sau un întrerupător amplasat greșit, poate transforma radical aspectul camerei. Investiția pentru astfel de lucrări este minimă. De asemenea, dacă beneficiezi de o curte, realizează reparațiile minore necesare la gard și la poartă, la o anexă sau la terasa exterioară, pentru a crea impresia unui spațiu îngrijit.
Descoperă plăcerea de a face lucrări de renovare la tine acasă. Caută din timp materialele necesare și fă o alegere chibzuită. Învață care sunt etapele de finisare, amenajare sau recondiționare și realizează proiecte durabile și de calitate.