Potrivit unui bilanț anual al Reporters sans frontiéres (RSF), 488 de ziariști profesioniști sunt în închisori în diverse țări ale lumii. Alți 46, reprezentând anul acesta cifra cea mai mică din ultimii 20 de ani,au fost uciși în misiunile în care s-au angajat. «Niciodată de la crearea ONG-ului nostru, în 1995, numărul jurnaliștilor aflați în spatele gratiilor nu a fost atât de mare», constată Reporters sans frontières, organizație neguvernamentală angajată în apărarea libertății presei, într-un comunicat dat publicității joi, 16 decembrie. Această creștere a numărului jurnaliștilor aruncați în închisori, cu 20% mai mulți în ultimul an, se datorează în principal autorităților în trei țări, respectiv Birmania, Belarus și China. Prevederile legii securității naționale impuse în 2020 în Hong Kong au provocat o creștere «en fleshe» (fulgerătoare) a arestărilor în rândul jurnaliștilor din acest teritoriu, subliniază RSF.
«Ne-am așteptat că, odată cu noile tehnologii, cu noile capacități de comunicare, va avea loc o scădere a violării drepturilor jurnaliștilor, în special a detenţiilor arbitrare», a declarat Christophe Deloire, secretar general al Reporters sans frontières pentru Radio France Internationale. «De mai mulți ani, a subliniat el, constatăm că lucrurile nu au evoluat în această manieră. Are loc o creștere a arestărilor imputabilă în special Belarus, Birmaniei și Chinei (Hong Kong)». În Birmania, informează Christophe Deloire, după venirea la putere, junta militară ține după gratii 53 jurnaliști. În Belarus, țară în care mobilizarea masivă anti-Lukașenko a suferit o represiune extrem de violentă, 32 de jurnaliști se află în spatele gratiilor. În Hong Kong, în virtutea legii chineze a securității naționale, cel puțin zece jurnaliști au fost arestați la 1 decembrie, iar aceasta este doar o parte a ansamblului represiunilor din Hong Kong, afirmă liderul RSF.
Din ce în ce mai multe femei
«Niciodată RSF nu a înregistrat atâtea femei jurnaliste aruncate în închisoare», spune Christophe Deloire: în total 60, cu o treime mai multe în 2020. Dacă bărbații reprezintă majoritatea jurnaliștilor condamnați la închisoare la nivel mondial (87,7%), Belarus este țara care a aruncat după gratii cele mai multe femei (17), în comparație cu confrații lor bărbați (15). Cinci țări au cele mai multe femei jurnalist condamnate la închisoare pentru că și-au făcut meseria: China (127), Birmania (53), Vietnam (43), Belarus (32) și Arabia Saudită (31).
Mexicul și Afganistanul, țările cele mai periculoase pentru jurnaliști
Numărul jurnaliștilor și al altor profesioniști din sectorul Media uciși, respectiv 46, este cel mai scăzut cunoscut în ultimii 20 de ani, subliniază raportul RSF. Această tendință de scădere, accentuată începând din 2016, se explică, potrivit RSF, în special prin evoluția conflictelor regionale (Siria, Irak sau Yemen) și prin stabilizarea fronturilor după 2012 și 2016. Majoritatea jurnaliștilor morți reprezintă, de fapt, asasinate. 65% dintre cei uciși au fost ţintiţi și eliminați, precizează raportul RSF. Mexicul și Afganistanul rămân anul acesta țările cele mai periculoase pentru jurnaliști, cu respectiv 7 și 6 jurnaliști uciși, urmate de Yemen și de India, cu câte 4 jurnaliști uciși fiecare.
RSF contabilizează de asemenea cel puțin 65 jurnaliști și colaboratori ai media reținuți ca ostatici în lume, de două ori mai mulți decât anul trecut. Toți sunt ostatici în trei țări din Orientul Mijlociu: Siria (44 jurnaliști), Irak (11) și Yemen (9). Din luna aprilie este reținut în Mali cunoscutul jurnalist francez Olivier Dubois.