În cursul zilei de luni, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a avut loc o întâlnire de lucru între ministrul Marcel Ioan Boloș și o delegație a Băncii Europene de Investiții, condusă de vicepreședintele Christian Kettel Thomsen.
Întrevederea, în cadrul căreia s-a subscris un document pentru avizarea acordului de finanțare semnat la 31 martie 2022, reprezintă o continuare a bunei colaborări interinstituționale prin care se sprijină și accelerează activitățile de investiții.
„Suntem foarte mulțumiți de rezultate și de modul în care ne desfășurăm colaborarea. Ne bucurăm că beneficiem de expertiza BEI pentru perioada de programare 2021-2027. Apreciem asistența generală pe care ne-o oferiți pentru programele de politică de coeziune și contăm pe sprijinul dumneavoastră și în viitoare proiecte”, a transmis ministrul Marcel Boloș reprezentanților BEI.
Unul dintre pilonii discuției a fost contractul de finanțare semnat la 31 martie 2022, care presupune crearea unui instrument de garantare cu un buget de 300 milioane euro, utilizând modelul fondului de fonduri (FdF) administrat de BEI ca entitate desemnată.
Acest contract urmărește promovarea și creșterea investițiilor în proiecte de acțiune climatică și de digitalizare, sprijinind tranziția ecologică și digitală mai amplă a României. De asemenea, se va crea o sursă de finanțare, reînnoibilă și permanentă, capabilă să susțină viitoarele runde de reinvestire în activități similare, contribuind astfel la creșterea sustenabilității financiare a resurselor disponibile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).
MRR, instituit prin Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului în februarie 2021, are ca scop accelerarea implementării reformelor sustenabile și a investițiilor în statele membre ale UE.
BEI va gestiona FdF prin două sub-fonduri, cu alocări inițiale de câte 150 mil euro, utilizate după cum urmează:
– prin finanțare directă BEI: un produs de împrumut acordat de către BEI, folosind o parte din fondurile puse la dispoziție în temeiul contractului de finanțare ca garanție pentru finanțarea din partea BEI, și/sau un produs prin care o parte din fondurile puse la dispoziție în temeiul contractului de finanțare sunt acordate sub formă de împrumut, în completarea împrumutului din partea BEI, către Beneficiarii finali;
-prin finanțare intermediată: un produs de garantare intermediat prin care o parte din fondurile puse la dispoziție în temeiul contractului de finanțare vor fi furnizate de BEI, sub forma unei garanții de portofoliu plafonate, intermediarilor financiari selectați de către aceasta cu care BEI va încheia acorduri operaționale.
De asemenea, au fost abordate aspecte referitoare la sprijinul oferit de Banca Europeană de Investiții în implementarea instrumentelor financiare aferente Politicii de Coeziune și Planului Național de Redresare și Reziliență.
Reprezentanţii BEI au exprimat angajamentul de a sprijini autorităţile române în contextul actualelor crize, cu accent pe sprijinirea refugiaților ucrainieni și pe identificarea de resurse pentru acoperirea nevoilor financiare urgente, printre care se numără cumpărarea de mâncare, oferirea de adăpost și educație.