Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susţinut, miercuri, 26 iunie 2019, o intervenţie în cadrul reuniunii informale a Adunării Generale a ONU pe tema „Combaterea Antisemitismului şi a altor forme de rasism şi ură: Provocările învăţării toleranţei şi respectului în era digitală”.
Sesiunea a fost deschisă de Preşedintele Adunării Generale a ONU, María Fernanda Espinosa, de Secretarul General al ONU, António Guterres și de Rabinul congregației Chabad of Poway, Yisroel Goldstein, supraviețuitor al atacului terorist din San Diego, California, din data de 27 aprilie 2019.
În intervenţia sa, ambasadorul Jinga a subliniat angajamentul României pentru combaterea tuturor formelor de intoleranţă, rasism şi antisemitism. Salutând abordarea temei în contextul erei digitale, a arătat că „unul dintre obiectivele României, în calitate de Preşedinte al Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), în perioada martie 2016 – martie 2017, l-a reprezentat cooperarea cu mass-media şi platformele de comunicare socială, pentru combaterea negării Holocaustului, a rasismului, extremismului, discriminării şi xenofobiei. România consideră că educaţia are un rol fundamental în acest proces”.
Diplomatul român a reamintit că cel mai important rezultat al Preşedinţiei române a IHRA a fost adoptarea definiției de lucru a antisemitismului, cu ocazia Plenarei IHRA de la București, din luna mai 2016. Precizând că România a adoptat această definiţie în luna iunie 2018, prin Legea pentru combaterea antisemitismului, a încurajat statele membre ONU şi organizaţiile internaţionale să urmeze acest model.
Ambasadorul Ion I. Jinga a evidenţiat că România a inclus în programul Preşedinţiei sale semestriale la Consiliul Uniunii Europene o serie de evenimente pentru combaterea antisemitismului: „România a organizat la Bruxelles, în luna februarie 2019, o Conferinţă pe tema combaterii antisemitismului, iar în luna martie a fost discutată, în cadrul unui eveniment la nivel înalt la Bucureşti, tema combaterii negării Holocaustului prin educaţie, inclusiv prin înființarea unor muzee memoriale, fiind promovat unul dintre cele mai importante proiecte pe acest subiect – deschiderea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România. De asemenea, în perioada 17 – 18 iunie 2019, ţara noastră a găzduit o reuniune la nivel înalt care a analizat perspectiva unei viitoare strategii privind prevenirea și lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei, radicalizării și discursului de ură”.
Reafirmând angajamentul ţării noastre de a continua activitatea susţinută de consolidare a eforturilor internaţionale pentru combaterea antisemitismului şi a tuturor formelor de discriminare, Reprezentantul României la ONU a încheiat cu cuvintele marelui scriitor româno-american, supravieţuitor al Holocaustului şi Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel: „Fără memorie, nu există cultură. Fără memorie, nu există nici civilizaţie, nici societate, nici viitor!”.