Retrospectiva pictorilor români din gruparea artistică Soleil de l’Est – Franța, anul 2020

Locația: Sala «Constantin Brâncuși», Palatul Parlamentului, str. Izvor nr 1 – 4, București.

Perioada: luna noiembrie 2020.

Curatori : Valentin Tănase, Daniel Crăciun, Victor Dima.

Pictori expozanți: Ion Achitenie, Levente Albert, Jan Albu, Cornel Bârsan, Dalia Bialcovski, Gabor Biro, Nicolae Blei, Maria Blendea, Constantin Blendea, Friederich (von) Bömches, Victor Bratu, Nicolae Catavei, Elena Cholet, Liviu Cihodaru, Dan Cioca, Nicolae Ciochină, Bogdana Contraș, Gellu Costea, Augustin Costinescu, Daniel Crăciun, Horea Cucerzan, Gabriela Culic, Victor Dima, Laurențiu Dimisca, Vasilii Diviza, Corneliu Drăgan-Târgovişte, Adriana Frățilă, Mihail Gavril, Val Gheorghiu, Daniela Grapă, Nicolae Iorga, Lucian Liciu, Dumitru Macovei, Waldemar Mattis-Teutsch, Laurențiu Midvichi, Grigore Mihus, Mihaela Modâlca, Vasile Pop-Negresteanu, Costin Neamțu, Lisandru Neamțu, Măriuca Oteteleşanu, Chriastain Paraschiv, Ștefan Pelmuş, Norica-Vesca Popescu, Gabriel Stan, Valentin Tănase, Vasile Tolan, Angela Tomaselli, Cornel Vasilescu, Petre Velicu, Teodor Vescu.

Victor Bratu – Compoziţie, acril pe pânză

În semn de omagiu adus prestigiului pictorilor care ne-au părăsit, o parte dintre acești maeștri sunt prezenți în expoziție prin lucrări, fapt pentru care apreciem colecționarii și descendenții care au prezentat lucrări la sală, făcând astfel ca memoria înaintaşilor să fie vie. La vernisaj vor fi proiectate o serie de fotografii inedite, din colecțiile asociației, cu maeștrii dispăruți.

Pictorii expozanți sunt îndeobşte stabiliți în România, țara de origine, dar și în Occident. Ei participă cu regularitate la manifestări culturale conduse de Soleil de l’Est, atât în România, cât și în alte țări UE.

Tiberiu Zelea

Anul acesta avem o premieră prin faptul că au fost invitați să participe și pictori noi, unul din Franța și trei din România. Astfel gruparea artistică Soleil de l’Est se reînnoieşte cu pictori care au înţeles și susțin programul cultural al asociației și misiunea acesteia.

*

Mesajul asociației Soleil de l’Est pentru prezenta manifestare culturală:Stimați oaspeți invitați la deschiderea expoziției, stimați pictori expozanți,

În aceste momente tensionate și confuze legate atât de restricțiile sanitare, cât și de unele evenimente teroriste petrecute în Franța, acum când climatul politic european se află la grea încercare, asociația Soleil de l’Est și pictorii din grupare continuă să poarte flamboul artei picturale române, prin punerea în operă a prezentei manifestări culturale intitulate «Retrospectiva pictorilor români din gruparea artistică Soleil de l’Est – Franța, anul 2020».

Asociația Soleil de l’Est are ca misiune, neimpusă de nimeni, de a promova pe simeze europene pictura contemporană română și a altor țări din Europa de Est, de a face astfel cunoscută publicului european o creație picturală ce a lipsit de pe scena culturală europeană și mondială, timp de 45 ani, consecință a războiului rece, impus de mai-marii lumii, după terminarea celui de al Doilea Război mondial.

Arta, ca să fie cunoscută, trebuie să circule, este deviza de bază după care se conduce Soleil de l’Est în acțiunile sale. Îndeosebi arta română trebuie să circule mai mult în UE. Soleil de l’Est se ocupă prin organizare de expoziții, realizare și lansare de carte, conducere de rezidențe de artiști.

Prezenta expoziție la București are menirea de a arăta publicului bucureștean că prestigioși pictori români au fost în Franța și în alte țări, au creat și expus cu Soleil de l’Est, și că publicul european a apreciat și iubit creația lor. Este extrem de important ca publicul român să cunoască acest lucru.

În situația actuală, aducem un cuvânt de apreciere echipei de curatori alcătuită din domnii Valentin Tănase, Daniel Crăciun și Victor Dima, care nu au precupeţit eforturile și imaginația lor pentru conducerea în foarte bune condiții a tuturor lucrărilor de punere în operă a expoziției.

Mulțumim de asemeni pictorilor expozanţi, care nu s-au speriat prea tare de restricțiile sanitare, respectându-le totodată, și au venit cu lucrările lor la sală.

Și nu în ultimul rând mulțumim conducerii Centrului Internațional de Conferinţe, care supervizează expozițiile la sala «C. Brâncuşi», pentru susținerea și sprijinul acordat.

Să ne vedem cu bine și sănătoși, anul viitor, în luna octombrie, la expoziția ce o vom organiza la Teatrul Național București”.

Soleil de l’Est, Michel Gavaza.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW