Autor: Inginer Mitică V. Rachitan – Președinte al Asociației Românilor din Hamilton
Săptămâna Culturală de la Câmpul Românesc a început cu mulți ani în urmă din nevoia de a promova valorile românești ale emigrației.
Dorința inițiatorilor a fost ca românii de pretutindeni să poată să se întâlnească într-un loc unde se vorbea și se gândea românește.
Personalități și luptători care au refuzat să accepte sistemul comunist s-au întâlnit an de an la Câmpul Românesc, unde de fiecare dată se omagiau valorile naționale și în mod special acele valori care erau marginalizate ori total șterse din cultura românească. Acest eveniment era o sărbătoare Românească, cei mai mulți veneau cu corturile, cu camioanele – ori cei care locuiau mai apoape de Câmp veneau de dimineața și se întorceau acasă seară târziu după ce se terminau comentariile pe marginea temelor prezentate.
În fiecare zi de dimineață până seară se formau grupuri, grupuri și se purtau discuții interesante care completau de cele mai multe ori conferințele prezentate în fiecare seară.
Aici în fiecare an scriitori, poeți și actori își prezentau lucrările și se făceau cunoscuți în rîndul emigranților mai noi ori mai vechi și deseori aici se făceau lansări de cărți.
Prezența editorilor de ziare din lumea liberă la acest eveniment le dădea prilejul conferențiarilor să se facă cunoscuți în întreaga emigrație.
Pentru fiecare din cei care veneau să petreacă toată săptămâna la Câmpul Românesc era o vacanță de vis și o baie de Românism.
Aici participanții se regăseau în mediul în care își petrecuseră o parte din viața trăită în România.
După 1990, odată cu deschiderea granițelor, la această Săptămînă Culturală au început să participe și personalități din România și mai târziu din Basarabia (Republica Moldova).
În prezent, Săptămâna Culturală de la Câmpul Românesc continuă să atragă noi participanți.
Acest eveniment îmbină foarte armonios trecutul, reprezentat de puținii veterani care au mai rămas, și prezentul format din noii veniți care, plini de curiozitate și bucurie, participă la acest eveniment cultural.
Anul acesta, ca în fiecare an, seară de seară au fost conferințe cu teme variate. Programul de conferințe din acest an a cuprins tematici de un interes deosebit pentru toate generațiile.
Săptămâna Culturală a Câmpului Românesc, ediția 2023 a fost un adevărat maraton cultural și a constituit un succes cultural deosebit.
Programul de conferințe, prin subiectele prezentate și nivelul deosebit de documentare și expunere, a constituit o plăcere pentru cei care au fost prezenți la aceste seri minunate.
Mulțumim conferențiarilor și moderatorilor care ne-au delectat în timpul săptămânii prin prezentarea lucrărilor și expunerile dânșilor. Îi prezentăm în ordinea în care au conferențiat:
– Radu Ștefan Rusu Ichim, Brampton, Ontario – „Curs de geografie pentru școalele secundare”, România, ediția 1901.
– Sandu Sindile, Kitchener, Ontario – „Destine paralele. Doi pictori peisagiști Canadieni – Homer Watson și Carl Ahrens”.
– Marian Costache, Montreal, Quebec – Scenetă dramatizată „Sărmanul Dionis” de M. Eminescu.
– Julian Theodore Ichim, Kitchener – „Globalism și suveranitatea națională”.
– Rev. Maxim Morariu PhD, Montreal, Quebec – „Particularități ale autobiografiei spirituale a Părintelui Nicolae Steinhardt”.
– Prof. Paul Catanu PhD, Montreal, Quebec – „Fundamentele sau temeiurile etice ale filosofiei IA și filosofiei informației”.
– Prof. Dr. Rodica Gîrleanu Costea PhD, Oakville, Ontario – „Dan Barbilian (Ion Barbu) – matematician, poet, filosof”.
– Prof. Daniela Ciobanu-Ioniță, PhD, București, România – „Publicistica lui Eminescu și actualitatea ei”.
– Prof. Constantin Hărăbor Profesor Gradul I, București, România:
– 1. Prezentarea Proiectului educativ internațional „ORIZONT EMINESCU” al Școlii gimnaziale ORIZONT din București.
– 2. „Mihai Eminescu – Conexiuni cu matematica, fizica și astrofizica”.
– Marian Costache, Montreal, Quebec „Centenar Nicu Naum – o figură luminoasă a exilului românesc”.
– Prof.univ. Mihaela Albu PhD, Universitatea din Craiova – „Recuperarea exilului cultural în România de azi”.
– Prof. Dana Andreea Neagoe Focșa din București – „Scaunul gol dintre noi” – Florica Bațu-Ichim și Dumitru Ichim, Editura Eikon, iunie 2023
– Sorin Olariu, Moment poetic.
– Lansare de cărți – Daniela Ciobanu-Ioniță, Ștefan Străjeri, Victoria Bațu, Alex Cetățeanu și Sorin Olariu.
– Milena Litoiu, Toronto, Canada – „Urmuz la ceas aniversar”.
– Mircea Bartan – „Poetul Vasile Posteucă și relația lui literară cu Aron Cotruș”.
Dr. Cristian Rachitan, New York, UȘA – „ Cultura sănătății sufletești”.
– Alex Cetățeanu, scriitor, editor-cenaclul DESTINE LITERARE, Montreal, Quebec: Valeriu Anania – scriitorul, lingvistul și arhiereul.
– Carmen Cristina Oltean, poetă , Toronto – „Desculță prin suflet” – recital de poezie proprie din volumul omonim.
- Dumitru Puiu Popescu, Editor al ziarului Observatorul, Toronto – Omagiu personalităților care au contribuit în timp la succesul Săptămânii Culturale de la Câmpul Românesc din Hamilton.
- Grupul artistic ” Muzidava” ( Aura Bălașa, Ion Damian, Tim Min și Monica Szekely) din Waterloo a prezentat în încheiere Sceneta ”Dulcea floare de tei” ( creație originală de Aura Bălașa) – dedicată lui Mihai Eminescu și Veronicăi Micle, primind aplauze susținute la scenă deschisă.
La festivitatea de închidere a acestui eveniment cultural unicat a participat și doamna Oana Raluca Gherghe – Consulul României la Toronto. Domnia sa a transmis felicitări organizatorilor și participanților din partea MAE, a sugerat să fie atrase și generațiile tinere la acest eveniment, apreciind în acest sens proiectul educativ Orizont Eminescu.
A fost o săptămână plină de succes și bucurie pentru toți participanții, dar și o săptămâna de muncă deosebită. Aducem mulțumiri tuturor celor care au ajutat la buna organizare și desfășurare a activităților din programul de conferințe, precum și la pregătirea și desfășurarea banchetului. Totodată, mulțumim și celor care au făcut donații pentru acest eveniment.
Ne-am despărțit cu convingerea că acest maraton cultural de la Câmpul Românesc nu va fi uitat prea curând și că anul viitor vom fi din nou împreună. În curând vom avea pe site-ul www.campulromanesc.ca câteva dintre conferințele prezentate la acest eveniment cultural.
Menționăm că această acțiune culturală a fost organizată, susținută și promovată în exclusivitate de membrii Asociației Culturale Române din Hamilton.