Vor fi însă întărite legăturile și aprofundat parteneriatul
Șefii de stat și de guvern ai țărilor Uniunii Europene, reuniți la Versailles la sfârșitul săptămânii trecute – joi și vineri – au exclus o aderare rapidă a Ucrainei la Uniunea Europeană, deschizându-i-se totuși larg ușa pentru legături mult mai strânse încă de pe acum. Liderii celor 27 state ale Uniunii Europene s-au reunit la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului European. ”Europa, a declarat președintele Macron încă înaintea summitului, s-a schimbat mult sub loviturile pandemiei, dar se va schimba și mai mult sub lovitura războiului”. ”Poate fi declanșată acum o procedură de aderare pentru o țară în război?”, a întrebat Emmanuel Macron… ”Eu nu cred aşa ceva. Trebuie, oare, închisă ușa și răspuns la cererea ucraineană cu decizia ”niciodată”? Ar fi nedrept”, a concluzionat Macron. ”Fără întârziere, noi ne vom intensifica legăturile și ne vom aprofunda parteneriatul pentru a susține parcursul european al Ucrainei…Ucraina face parte din familia noastră europeană”, au consemnat în final, într-o declarație scrisă, participanțîi la summitul de la Versailles.
Premierul sloven, Janez Jansa, nu a ascuns deosebirea de poziții între membrii UE privind aderarea Ucrainei la UE, respectiv deosebirea între ”cei care cred că ucrainenii se bat pentru viața lor și merită un mesaj politic puternic”, și cei ”care dezbat în continuare chestiuni de procedură”. Țările Europei centrale, în frunte cu Polonia, doresc accelerarea recunoașterii candidaturii ucrainene.
În conferința de presă ținută la închiderea summitului de la Versailles, Emmanuel Macron a avertizat că nu sunt excluse în continuare sancțiuni noi, masive, contra Rusiei dacă aceasta va continua atacul militar împotriva Ucrainei, subliniind că Uniunea Europeană va susține Ucraina ”până la capăt”.
Emmanuel Macron: Războiul din Ucraina ”confirmă necesitatea unei Europe mai suverane”
Războiul din Ucraina îi conduce pe membrii UE spre luarea de decizii istorice vizând redefinirea arhitecturii Europei” , a subliniat Emmanuel Macron, cu accent pe decizii în materie de energie, propuneri în acest sens fiind așteptate la sfârșitul lunii martie, la un viitor summit european. Președintele Macron a lansat de asemenea un apel la ”decizii în materie de apărare”, un summit excepțional urmând a fi organizat în luna mai. Războiul din Ucraina a evidențiat lipsa de capacități militare europene, ca urmare a faptului că statele membre ale UE și-au redus considerabil bugetele militare după Războiul rece.
Dependența de Rusia
Criză ucraineană a pus în evidență de asemenea extremă dependență a Uniunii Europene de gazele naturale importate din Rusia, reprezentând 40% din consum. O dependență de o astfel de anvergură ,au constatat membrii UE limitează capacitatea de acțiune împotriva Moscovei. Chiar dacă au fost instituite sancțiuni multiple, europenii sunt conștienți că, în realitate, ei finanțează Rusia prin achizitiil energetice de care ei nu se pot priva în foarte scurt timp. În concluziile sumitului de la Versailles, cei 27, care și-au reafirmat rolul cheie în NATO, și-au exprimat dorința de a investi „mai mult și mai bine” în capacități militare, o strategie a apărării urmând a fi publicată înainte de finele acestei luni. Au în vedere reducerea cu două treimi a dependenței de gazele Rusiei încă din acest an, reducerea importurilor de cărbuni și petrol rus și dezvoltarea energiilor regenrabile. Ursula von der Leyen a evocat chiar că un obiectiv al europenilor ajungerea la independența față de energiile fosile ruse până în 2027.
Corect procedeaza UE ! Altfel … fiecaruia cand i se scoala, ar da-o pe rascoala .