luni, 25 mai, 2020
12.9 C
București

Reuniunea țărilor membre ale OPEC, la Viena. Schimb de replici neobișnuit de dure între Iran și Arabia Saudită, pe de o parte, și Washington, pe de altă parte

Presa franceză, citând France Presse, anunță organizarea, joi, la Viena, a unei reuniuni a țărilor membre ale OPEC, consacrată în special unor măsuri ce vizează o «echilibrare» a pieței mondiale a petrolului. Potrivit ministrului saudit al Petrolului, Khaled al-Faleh, OPEC dorește, în acest scop, ajungerea la un acord privind o scădere a producției de țiței, scădere care, însă, să fie distribuită în măsură egală tuturor membrilor cartelului, având în vedere și extracția fiecăruia.

Arabia Saudită, a informat Khaled al-Faleh, dorește o reducere a producției cu un milion de barili pe zi, raportat la producția cartelului în toamna acestui an (de 32,99 milioane de barili pe zi). Experți în domeniu consideră însă că diminuarea extracției cu doar un million de barili la zi este insuficientă pentru echilibrarea pieței mondiale.

Presiunile lui Donald Trump, fără efect

Donald Trump a cerut acum două zile OPEC să nu-și reducă producția de petrol, să o mențină la nivelul actual, pentru a susține astfel cotația barilului pe piața mondială. Reacția Riyadului a fost fără precedent de dură, ministrul saudit al Petrolului comunicând Washingtonului că Arabia Saudită «nu are nevoie de permisiunea cuiva pentru a-și reduce producția… Americanii trebuie să știe că OPEC nu se află la ordinele Departamentului Energiei din Statele Unite». Și ministrul iranian al Petrolului, Namdar Zanganeh, relatează France Presse, a sfidat mesajul lui Donald Trump adresat reuniunii OPEC de la Viena, precizând că cei mai mulți membri ai OPEC doresc ajungerea la un preţ al barilului de petrol brut situat între 60 și 70 dolari.


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...

Benjamin Netanyahu, deferit justiției pentru corupție. Impact asupra guvernului de coaliție recent anunțat

Este pentru prima oară în Israel când un șef de guvern se află pe banca acuzaților. Abia...