12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Rezidențiatul ar putea avea loc pe 8 decembrie

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, proiectul de modificare a ordonanţei care permite ca examenul de rezidenţiat să se desfăşoare în acest an pe 8 decembrie.

În 2019, cifra de şcolarizare este aprobată prin hotărâre a Guvernului, potrivit Agerpres. Legea adoptată pleacă acum spre Președintele României, pentru promulgare și va intra în vigoare abia după publicarea ei în Monitorul Oficial. Până la Rezidențiat mai sunt 39 de zile.

Proiectul introduce, printre altele, prevederi în sensul ca cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat pentru anul 2019 să fie aprobată prin hotărâre a Guvernului. Această cifră va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă. Ministerul Finanţelor Publice asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate.

Rezidenţiat fără semnătura ministrului Educaţiei

Pentru anul 2019, prin derogare, concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii. Așadar nu mai este necesară și semnătura ministrului Educației, ministru inexistent de la jumătatea lunii septembrie.

Proiectul prevede că spitalele pot să facă de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi.

O altă prevedere introdusă este că după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.

Calendar rezidențiat 2019 cu susținerea examenului pe 8 decembrie

  • 28 octombrie – 11 noiembrie 2019: Înscrierea candidaţilor,
  • cel târziu pe 14 noiembrie: Transmiterea de către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi a municipiului Bucureşti a listelor cu candidaţii înscrişi Ministerului Sănătăţii,
  • cel târziu 25 noiembrie: Centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății şi defalcarea candidaţilor pe centre universitare,
  • 27 noiembrie: Afişarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro a listelor cu candidaţii admişi în concurs, pe centre universitare şi domenii,
  • cel târziu 29 noiembrie: Sesizarea de către candidaţi a eventualelor erori de redactare,
  • 5 decembrie: Afişarea pe rezidentiat.ms.ro şi pe site-urile facultăţilor de medicină şi farmacie a repartizării candidaţilor pe săli în funcţie de domeniul pentru care s-au înscris
  • 8 decembrie 2019: Desfășurarea examenului de rezidențiat,
  • 17, 18, 19 decembrie: Alegerea posturilor/ locurilor de către candidaţi în funcţie de punctajul obţinut.
- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW