Rezultatele controalelor Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 4 – 15 noiembrie 2019, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 4.954.400 de lei, adică 1.036.485 de euro.

Au fost depistate 296 de persoane care desfășurau muncă fără forme legale, dintre acestea 61 erau din București, 43 din județul Arad și 31 din județul Brașov.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 2.631 de controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 4.226.400 de lei, din care 3.831.400 de lei pentru muncă nedeclarată, și au fost sancţionaţi 608 angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 1.941 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 728.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 313 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 156 au avut loc în București, 27 în Timiș și 24 în județul Cluj.

„Inspecţia Muncii va derula, în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, o campanie naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice. Această acţiune este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori, în țară şi în străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale şi, uneori, chiar victime, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite. Un alt motiv care stă la baza desfăşurării acestei acţiuni este faptul că, în perioada sărbătorilor, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse de utilizarea articolelor pirotehnice de către copii cu vârsta sub 18 ani. Astfel, se impune efectuarea de controale la comercianții și deţinătorii unor astfel de articole, pentru a se verifica respectarea legislației specifice în domeniu. Pentru toate neconformităţile constatate cu ocazia controalelor, se vor dispune măsuri cu termene precise de remediere și, în funcție de gradul de pericol social al faptei, se vor aplica sancţiuni, de la avertismente până la sistarea activității, conform prevederilor Legii nr. 126/1995, modificată şi completată.”Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW