Indiferent dacă este vorba despre arhitecţi celebri sau de studenţi la arhitectură, importanţa modelului BIM (Building Information Modeling) pentru activităţile de proiectare şi construcţie este de necontestat. BIM a revoluţionat lumea modernă a arhitecturii oferindu-le specialiştilor în domeniu toate instrumentele necesare pentru planificarea, proiectarea, construirea, operarea eficientă şi transparentă a clădirilor şi infrastructurii.
Rolul BIM în construcţiile urbane este primordial, îmbunătăţind considerabil calitatea proiectării şi oferind o estimare exactă a cheltuielilor inerente lucrărilor. Marile companii de construcţii aleg acest model de lucru datorită controlului pe care îl au pe parcursul tuturor etapelor de proiect şi datorită faptului că BIM exclude din ecuaţie erorile umane aparute uneori în proiectare.
Procesul de testare a implementării în construcții a modelului BIM a început cu un deceniu în urmă, în Statele Unite, urmate la scurt timp de Marea Britanie și de țările scandinave. Datorită rezultatelor obținute, care duc la economii de 15-20% din bugetele de investiţii, a fost adoptat în final de aceste țări pentru toate lucrările de construcții finanțate din bani publici.
Ulterior, BIM a fost preluat și în alte țări precum Franța, Germania, Belgia, Olanda, Spania, Italia, Cehia, Estonia, Portugalia, Polonia, Slovacia, iar din 2017, prin colaboarea a 21 de state europene, a devenit strategia de dezvoltare durabilă a Uniunii Europene și viitoare cerinţă în finanțarea din bugetul comunitar a proiectelor publice de lucrări de construcții.
BIM este instrumentul care oferă o sinergie între toate fazele unei construcţii urbane de la realizarea proiectului din faza lui de design până la asigurarea mentenanţei construcţiei. Modelul este în special folosit în construcţiile urbane întrucât permite planificarea și gestionarea lucrărilor de întreținereatât pentru elemente de arhitectură și de structură, cât și pentru toate instalațiile care deservesc construcția respectivă.
Avantajele BIM:
- posibilitatea de creare automată a documentaţiei de proiectare şi estimare de înaltă calitate;
- lipsa erorilor în desene, dimensiuni, specificații, estimări;
- informații actualizate privind parametrii operaționali și costurile materialelor;
- confort în gestionarea construcției și funcționării instalației;
Alături de BIM, AutoCad 2020 este în prezent cel mai popular şi mai folosit program de proiectare asistată pe calculator. Cu ajutorul lui pot fi redate atât obiecte modelate 3D cât şi desene tehnice în 2D. AutoCad asigură posibilitatea transpunerii pe hârtie a rezultatului final, însoţit de cote, texte şi de alte simboluri specifice. După ce este finalizat, un astfel de model poate fi salvat sub forma unui fişier, care poate fi editat ulterior.
Folosirea acestui program pentru proiectare înlocuieşte în totalitate utilizarea instrumentelor de desen tradiţionale şi prezintă urmatoarele avantaje:
- precizie de execuţie extrem de mare
- timp de execuţie redus
- calitate a desenului foarte bună
- costuri de execuţie reduse
- fişierele pot fi exportate, transferate şi utilizate în alte aplicaţii sau programe.
Sunt şi alte avantaje ale utilizării acestui program:
- modelare şi vizionare în spaţiu a obiectelor
- crearea obiectelor atât în 2D, cât şi în 3D
- este posibil calculul volumului brut de material necesar realizării produsului finit
BIM şi AutoCad 2020 sunt două instrumente digitale care pun la dispoziția inginerilor şi arhitecţilor imaginea produsului finit înainte de demararea procesului efectiv al construcţiei urbane.