0.3 C
București
miercuri, 27 ianuarie

România a găzduit Reuniunea informală a miniştrilor sănătăţii din statele UE

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a prezidat, luni, la Palatul Parlamentului, Reuniunea informală a miniștrilor sănătății din statele membre ale Uniunii Europene. Evenimentul a avut loc în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, potrivit unui comunicat transmis de site-ul oficial al Preşedinţiei României la Consiliul UE.

La reuniune au mai participat Anne Bucher, director general al DG SANTE, responsabil pentru sănătate şi siguranţa alimentelor, și Maria Magdalena Meulenbergs, director al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cele două sesiuni de lucru au fost dedicate următoarelor subiecte:

  1. ,,accesul la medicamente – accesul pacienților la medicamente și tratamente inovatoare și scumpe;
  2. informații privind asistența medicală transfrontalieră – mobilitatea pacienților. Sănătatea are un rol esenţial în garantarea accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni fiind un pilon central al politicii de sănătate a UE. Investiţiile în sănătate sunt un element crucial în vederea reducerii disparităţilor sociale, dar şi economice”.

În ceea ce priveşte prima sesiune de lucru, miniştrii sănătății din statele membre au discutat despre posibilele soluţii privind accesul pacienților la terapiile inovatoare, precum și identificarea celor pentru tratamentul continuu al pacienților cu beneficii terapeutice clare în urma participării la studii clinice.

În cadrul celei de-a doua sesiuni de lucru, discuţiile au vizat îmbunătățirea accesului la asistența medicală transfrontalieră planificată, prin îmbunătăţirea accesului la informații adecvate, dar şi prin schimbul de experienţă privind punerea în aplicare a directivei UE. Astfel, această abordare permite cetățenilor UE să beneficieze de avantajele asistenței medicale transfrontaliere. De asemenea, sistemele medicale, în special cele din regiunile de frontieră, pot deveni mai eficiente în urma colaborării transfrontaliere.

Miniștrii sănătății din statele membre ale UE au dezbătut și tema mobilității pacientului cu vârsta sub 18 ani și cu afecțiuni rare.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW