Andrei Vlad (b1tv.ro)
Pâinea este unul dintre alimentele de bază ale românilor, iar cele mai recente date o confirmă. România este cel mai mare consumator de pâine din Uniunea Europeană, cu un consum mediu/cap de locuitor de peste 90 de kilograme, în ultimii 5 ani.
În România, prețul pâinii este aproape de media Uniunii Europene, de 56%, arată datele publicate vineri, de Eurostat. Cea mai scumpă pâine se găsește în Danemarca, una dintre țările cu cele mai mari salarii de pe continent. În Bulgaria și Polonia, prețul pâinii este la sub 70% din media UE.
Zeci de mii de angajați în industria pâinii, în România
Deși din punct de vedere al prețului pâinii România se află la jumătate, raportat la restul UE, țara noastră se află la coada Europei când vine vorba despre valoarea salariului mediu net.
În plus, fabricarea pâinii a fost cea mai mare piaţă din industria alimentară din 2020, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS): sunt peste 6.500 de companii care produc pâine şi prăjituri, iar cifra lor de afaceri totală a ajuns la 7 miliarde lei în 2020.
De asemenea, industria pâinii este cel mai mare angajator din industria alimentară, cu 50.000 de locuri de muncă susţinute.
Prețul pâinii, nou prilej de atacuri între politicieni
În august 2021, premierul Florin Cîțu a provocat un nou val de critici, după ce a declarat că nu consumă pâine, deci nu știe nici cât costă.
„ (…) Când faci împrumuturi și nu dai banii înapoi, ești țepar, dai țeapă unei bănci. Dar când ești primul-ministru al unui stat și să nu știi cât costă alimentul de bază al populației, pâinea, mie mi se pare mai grav decât toate. Te ridici frumos de pe scaun și pleci acasă. Nu ai ce să cauți într-o asemenea funcție când trăiești pe altă lume decât cea în care trăiesc românii”, a declarat Marcel Ciolacu, pentru B1 TV.