România, pe ultimul loc în UE în privința studiilor superioare

– Liceenii se îndreaptă către agronomie, tehnologie și științe juridice

Peste 73% dintre elevii din programul educațional „Vreau în clasa a 9-a” derulat de Fundaţia World Vision România au fost admiși anul acesta la facultate, specializările preferate de aceștia fiind agronomie, automatică şi calculatoare și științe juridice. Procentul este de trei ori mai mare decât media națională a absolvenţilor de studii superioare, conform datelor publicate de Eurostat în 2020.

România se află în 2020 pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința tinerilor de 25-34 de ani care au absolvit o facultate cu un procent de 25%, după Italia (29%) și Ungaria (31%). Media europeană era anul trecut de 40%, iar targetul Uniunii Europene este ca în 2030 să ajungă la un procent de 45% tineri absolvenți de studii superioare. Pe de altă parte, pe primele locuri în UE în ceea ce privește procentul de tineri absolvenți de învățământ universitar se află Luxemburg (62%), Irlanda (59%) și Cipru (59%).

Specializările preferate de absolvenții programului „Vreau în clasa a 9-a” sunt: Agronomie; Automatică, Calculatoare și Electronică; Drept; Științele Educației; Litere; Medicină; Postliceală Sanitară; Științe economice; Subofițeri poliție/Academia de Poliție; Teologie. De asemenea, în topul universităților preferate de elevii din programul derulat de World Vision s-au situat: Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Facultatea de Medicină din Craiova.

Programul „Vreau în clasa a 9-a”a ajutat in anul şcolar 2020-2021 peste 800 de elevi de liceu din mediul rural, dintre care peste 200 au dat anul acesta examenul de Bacalaureat. Rata de promovabilitate după sesiunea din iunie a fost de 83,8%, iar după cea din august a crescut la 88,6%. Comparativ, la nivel național, după rezolvarea contestațiilor, rata de promovabilitate în luna iunie a fost de 69,8%, iar în sesiunea din august de 32,9%.  

Rezultatele de la admiterea la facultate a elevilor din programul „Vreau în clasa a 9-a”ne arată că tinerii își doresc să învețe și fac acest lucru dacă au susținerea necesară atât din punct de vedere financiar, cât şi al dezvoltării personale care excede învăţarea formală. Ne vom continua activitățile cu elevii de liceu din mediul rural sperând ca prin sprijinul persoanelor fizice și al companiilor să oferim șansa de a studia pentru cât mai mulți liceeni”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Elevii din programul ”Vreau în clasa a 9-a” sunt copii din mediul rural care nu au posibilităţi materiale, dar care îşi doresc foarte mult să înveţe. Pe de o parte elevii primesc burse lunare, care acoperă unele din nevoile de bază ale acestora (transport, cazare, mâncare), iar, pe de altă parte, participă la activități de consiliere vocaţională, dezvoltare personală, stagii de practică, voluntariat, mentorat, activităţi culturale şi tabere de vară.

World Vision România a lansat în această vară campania de strângere de fonduri sub egida #Ameritat pentru extinderea programul „Vreau în clasa a 9-a”.

Astfel, cei care doresc să doneze pentru a le oferi copiilor din mediul rural șansa de a-și împlini visurile mergând la liceu – și poate mai departe, la facultate – o pot face la acest link sau trimițând un SMS în valoare de 2 euro la numărul 8845, cu textul LICEU. 

- PROMO - img

1 COMENTARIU

  1. Eu am terminat 3 facultate ,in anul in care am reusit sa iar Bacul . Daca nu ar trebui acest exzamen idiot am avea si noi mai multi cu facultati . Dar asa stam in spatili Ungariei si a Italiei ca papagalii .
    Dati drumul oamenilor care poate sa faca scoli cat mai multe , ca sa invete oamenii ce trebe ca in carte e luminarea nu pe goagle sa alte helea .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW