Daniela Moise (gds.ro)
Conform unui raport al Uniunii Europene, România ocupă ultimul loc la lectură. Doar 30% dintre români au citit o carte în cele 12 luni anterioare studiului. În acelaşi timp, datele INS arată că 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023.
România mai bifează un loc la coada Uniunii Europene. De data aceasta vorbim despre consumul de carte, ale căror statistici sunt îngrijorătoare.
„La şcoală şi în familii cred că se citeşte destul, în anumite familii, dar copiii până la urmă se limitează după anturaj, adică la noi în casă sunt foarte multe cărţi; cu toate acestea, bineînţeles că tot computerul, tableta şi telefonul sunt pe primul plan”, a declarat o femeie.
Datele Uniunii Europene arată că tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani sunt cei mai mari cititori ai Europei. 60% dintre ei spun că au citit cel puţin o carte în ultimul an.
„În prezent sunt mai puţini cititori, însă sunt mai mulţi utilizatori ai bibliotecii, pentru că nu ne mai axăm doar pe lectură, ci promovăm tot felul de activităţi culturale diferite. Tinerii şi studenţii vin la bibliotecă nu neapărat pentru a împrumuta o carte; poate pentru a accesa baze de date, de unde îşi pot downloada în mod gratuit resurse pe care să le consulte mai apoi acasă”, a declarat Sofia Cercel, bibliotecar.
Dintre statele membre Uniunii Europene, Luxemburg a raportat cel mai mare procent de persoane care au citit cărţi în cele 12 luni anterioare sondajului, adică 75%, urmat de Danemarca cu 72% şi Estonia cu 71%.