Cei mai importanţi lideri ai Uniunii Europene vor veni joi, la Bucureşti, pentru a participa la ceremonia organizată la Ateneul Român cu ocazia preluării preşedinţiei rotative de către România a Consiliului Uniunii Europene.
La întâlnirile oficiale şi evenimentele din Capitală vor participa preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. De asemenea, la ceremonie va participa şi premierul Viorica Dăncilă.
Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că fiecare ministru al Executivului are deja în lucru ,,dosarele la nivel european şi că, începând cu data de 21 luna aceasta, vor merge în comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European”.
La 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România a preluat, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea Președinției Consiliul Uniunii Europene. Deținerea Președinției Consiliului UE va fi o premieră pentru țara noastră și o oportunitate de a demonstra capacitatea de a îndeplini o sarcină atât de importantă printr-o bună planificare și coordonare la nivel național, precum și un dialog susținut cu instituțiile UE și statele membre ale Uniunii Europene.
România se va afla astfel în centrul procesului decizional european, având un rol important în facilitarea procesului de reflecție asupra modului de dezvoltare și consolidare a proiectului european, a procesului de negociere pentru dezvoltarea acquis-ului comunitar și, implicit, pentru consolidarea cooperării între statele membre ale Uniunii.
Rolul și atribuțiile Președinției Consiliului UE
Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este exercitată pentru o perioadă de 6 luni, prin rotație, de fiecare stat membru. Președinția trebuie să fie neutră și imparțială pe perioada exercitării mandatului; prin urmare, ea nu poate favoriza propriile opțiuni de politici și nici pe cele ale unui alt stat membru. Însă, în calitatea sa de președinte al Consiliului UE, România va avea posibilitatea de a-și imprima viziunea națională asupra dezbaterilor strategice privind viitorul proiectului european, de a contribui în mod direct la procesul de consolidare a acestuia şi de a promova pe agenda europeană unele dosare pe care țara noastră le consideră importante.