7.1 C
București
joi, 21 ianuarie

România, țara care plătește răscumpărare hackerilor

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat pentru B1.ro că, în anul 2016, s-au plătit 10.000 de euro unor hackeri pentru ca Spitalul Municipal din Sighetu Marmației să recupereze datele furate în urma unui atac cibernetic. Ministrul a susținut însă că nu știe cine a plătit această sumă pentru obținerea datelor. 

Deocamdată nici reprezentanții instituției medicale din Maramureș nu au oferit informații în acest sens. Contactați vineri dimineață de B1.ro, aceștia au precizat că singurul care poate da explicații pe marginea acestui subiect este managerul spitalului, care însă, în momentul discuției nu se afla în instituție.

Reprezentanții unității medicale au precizat că o discuție cu managerul ar putea fi purtată abia luni dimineață. 

Un atac cibernetic a afectat, joi, mai multe spitale din România, hackerii reuşind să fure datele a mii de pacienți. Cea mai gravă situație este cea de la spitalul Victor Babeș din București. 

În acest context, ministrul Sorina Pintea a declarat astfel de atacuri au avut loc și în trecut, dând exemplul situației de la Spitalul din Sighetu Marmației.

„Eram manager la Baia Mare atunci, nu la Sighetu Marmației. Deci au fost atacuri cibernetice și la Baia Mare și la Sighetu Marmației și noi am reușit să blocăm, ei nu. Au pierdut toate datele și li s-au cerut bani. S-a descoperit că era vorba de niște hackeri din Rusia”, a declarat Sorina Pintea, pentru B1.ro.

Ministrul Sănătății a subliniat că nu știe exact cine a plătit cei 10.000 de euro, probabil fiind vorba despre cei care asigarau mentenanța softului la spital.

„Nu știu cine a plătit la momentul respectiv. Cred că Consiliul Local a luat o hotărâre să se plătească sau, am reușit să vorbesc cu fostul manager de acolo, cred că firma care le asigura mentenanța softului le-a plătit. Ei aveau un soft pe care îl utilizau și firma respectivă cred că a plătit”, a mai spus Sorina Pintea. 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW