Rusia a anunțat o apropiată retragere a trupelor sale de la frontiera ucraineană

După săptămâni de tensiuni între Rusia și Ucraina, ajunse zilele trecute la un punct în care a existat temerea de izbucnire a unui conflict armat, joi a apărut un prim semn de destindere. Moscova a anunțat că își va retrage trupele masate la frontiera cu Ucraina. Zecile de mii de militari ruși urmează să revină în următoarele zile la bazele lor permanente.

Anunțul a fost făcut de Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării, aflat în Crimeea pentru a asista la o nouă serie de manevre militare. Trupele ruse, a ținut să sublinieze ministrul Shoigu, „au demonstrat capacitatea forțelor ruse de a asigura o apărare fiabilă” în districtele militare din sudul și vestul țării. Considerând că obiectivele manevrelor respective au fost atinse, Serghei Choigu a ordonat reîntoarcerea, în următoarele zile, a trupelor angajate în aceste exerciții la bazele lor. Soldații ruși desfășurați în Crimeea vor pleca și ei până la 1 mai.

Potrivit ministrului Shoigu, la manevre au participat circa 10.000 militari, aviația, circa 40 nave de război, apărarea antiaeriană și trupe aeropurtate.

Sigur, anunțul privind retragerea trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina, măsură ce a provocat la Kiev o serioasă îngrijorare, inclusiv temerea că ar putea avea loc o ofensivă militară majoră contra Ucrainei, a contribuit la calmarea spiritelor în ultimele zile. Chiar dacă ministrul Shoigu a prezentat imediat motivele bine cunoscute invocate de Rusia pentru care au fost organizate aceste ample manevre militare: „NATO, a spus el, își intensifică activitățile militare în regiune și noi trebuie să fim pregătiți pentru a da un răspuns imediat în cazul unei evoluții defavorabile”.

Satisfacție la Kiev

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit cu satisfacţie anunțul ministrului rus al Apărării. El înseamnă diminuarea presiunii militare de la frontierele țării și a cerut partenerilor săi o „mare vigilență” față de adevăratele intenții ale Rusiei. Riscul confruntării masive se estompează, dar în Donbas continuă tensiunea, în ultimele 24 de ore fiind ucis încă un soldat ucrainean. Kievul, relatează corespondenţii presei străine, rămâne prudent întrucât nu se știe deocamdată câți militari ruși vor rămâne la frontiera ucraineană. Acum, în prim-plan, dialogului politic îi revine să găsească o soluție pentru dosarul ruso-ucrainean.

S-a aflat, între altele, că preşedintele Zelenski i-a propus lui Vladimir Putin o întâlnire în Donbas. Joi, Putin i-a răspuns liderului ucrainean cu invitația să vină la Moscova, iar pentru încetarea războiului în estul țării, îi sugerează să dialogheze direct cu separatiştii din Donețk și Lugansk. Propunere însoțită cu reproșul adresat lui Zelensky că a „distrus” relațiile Ucrainei cu Rusia „atacând biserica rusă și rusofonii din Ucraina, deși tânărul președinte ucrainean este el însuși un rusofon din naștere”.

Orice ar fi, afirmă corespondentul la Kiev al RFI, este puțin probabil că Zelenski se va duce la Moscova, iar „procesul de pace între Rusia și Ucraina este acum în punctul Zero”.

NATO „rămâne vigilent”, iar Washingtonul așteaptă „acte concrete”

„Orice măsură a Rusiei vizând dezescaladarea este importantă și ea trebuia luată de mai multă vreme. NATO rămâne vigilent… și continuăm să cerem Rusiei să-și retragă toate forțele din teritoriul ucrainean”, se spune într-un comunicat oficial. De altfel, tensiunile ruso-ucrainene vor constitui tema dominantă la summitul NATO convocat pentru 14 iunie la Bruxelles. Este și primul summit al alianței nord-atlantice la care participă Joe Biden.

La rândul său, Departamentul de stat american a declarat că Statele Unite așteaptă „acte concrete”, nu „vorbe” din Partea Rusiei…”Am aflat de anunțul Rusiei că va începe retragerea trupelor sale de la frontiera cu Ucraina, am auzit aceste vorbe, dar ceea ce așteptăm acum sunt actele… Urmărim să ne asigurăm că Rusia va duce la bun sfârșit angajamentul luat”, a avertizat purtătorul de cuvânt al șefului diplomației americane, Ned Prince.


Foto: kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Cei mari se joaca … cei mici se baga-n seama ca musca-n k ooru lu’ Suru, punand la bataie „bugeturilii” tarilor lor / pi cari bugeturi li prezinta-n Parlament doar cand e groasa, fix c-acu’ ; fix ca ca mistretu’ cand este fugarit de Leu . Trai-l-ar Dumnezeu pe Ministrul Transporturilor, ca bine a mai zis-o !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW