Rusia amenință cu amplasarea de arme nucleare dacă NATO se extinde la Scandinavia

Dat fiind că populațiile din țările scandinave sunt din ce în ce mai pronunțat favorabile aderării la NATO, Rusia a lansat în aceste zile noi avertismente amenințătoare. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că dacă Finlanda și Suedia se alătură NATO, Rusia își va întări mijloacele militare, în special nucleare, în Marea Baltică și în apropiere de Scandinavia. ”În cazul aderării, spune Medvedev, frontierele Alianței Atlantice cu Rusia se vor dubla și ele trebuie apărate… În acest caz, nu va mai putea fi vorba de o Baltică non-nucleară”, evocând așa-numita necesitate a desfășurării de infanterie și sisteme antiaeriene în nord-estul Rusiei și de forţe navale în golful Finlandei. Și ca amenințarea să fie și mai penetrantă, Medvedev a spus: ”Nimeni sănătos la cap nu poate dori o creștere a tensiunilor la frontiera sa, să aibă alături de locuință rachete Iskander, rachete hipersonice și nave cu arme nucleare”.

Finlanda, care are o lungă frontieră și o istorie complicată cu Rusia, dar și Suedia se gândesc acum la aderarea la NATO după ce au văzut derularea și efectele invadării Ucrainei de către Rusia. Miercurea trecută, Helsinki, prin premierul Sanna Marin, anunță că ”în câteva săptămâni” își poate oficializa candidatura la NATO. Suedia se află și ea într-un moment de gândire serioasă la evenimentele din Ucraina, fără să excludă același scenariu. În trecut, reamintește presa scandinavă, Finlanda și Suedia nu au dorit să adere la Alianța Atlantică, dornice să-și păstreze totala independență. ”Totul s-a schimbat radical odată cu invadarea Ucrainei”, a subliniat premierul finlandez, dna Sanna Marin. Sondaje de opinie recente semnalează o creștere a susținerii ideii de aderare la NATO în rândul populației scandinave. Dacă în 2017 un sondaj arată că doar 21% dintre finlandezi susțineau aderarea la NATO, anul acesta, la 11 martie, susținerea era deja de 62%.

Următoarele săptămâni ar putea fi capitale. NATO urmează să organizeze un summit la Madrid în zilele de 29-30 iunie. Finlanda își va depune până atunci candidatura. Rămâne de văzut care va fi poziția Suediei, mai ales după amenințările Moscovei mai sus evocate.


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW