Miniștrii de Externe ai țărilor membre ale Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit joi, la propunerea Franței, țară care deține în prezent președinția Consiliului, pentru a lua în dezbatere dosarul ucrainean. Surse prezente la reuniunea respectivă au relatat că ea a fost marcată de intervenții unanim critice, de condamnare a invadării Ucrainei de către Rusia. Intervenind primul, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut anchetarea cruzimilor comise de invadatori pe teritoriul Ucrainei. Invocând rapoartele serviciilor umanitare ale ONU în care este prezentat un întreg lanț de ferocități – execuții sumare, violențe sexuale, tortură și alte tratamente inumane și degradante contra civililor și a prizonierilor de război – Guterres a subliniat că toate aceste acuzații ”trebuie să facă obiectul unor anchete pentru a fi trași la răspundere autorii lor”.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a luat cuvântul înaintea lui Serghei Lavrov, condamnând în termeni duri atât pe Vladimir Putin, cât și războiul dus de el în Ucraina. ”Președintele Putin nu poate fi lăsat să iasă din actuala situație fără a răspunde”. Blinken, care de la invadarea Ucrainei a refuzat să-l întâlnească pe omologul său Lavrov, a subliniat că ”nicio țară nu poate redesena frontierele unui alt stat prin forță”.
Serghei Lavrov a încercat să reorienteze teza răspunderii pentru crimele din Ucraina asupra Kievului. ”Din 2014, a susținut Lavrov, forțele extremiste, rusofobe și neonaziste (de la Kiev- n.n.) au preluat puterea în Ucraina printr-o lovitură de stat… Armata ucraineană și combatanții naționaliști ucid locuitori ai Donbasului fără să fie pedepsiți. CPI nu a reacționat la niciuna din aceste crime, Kievul scăpând de răspundere grație partenerilor săi occidentali”. Serghei Lavrov a dezaprobat activitatea Curții Penale Internaționale în care, a subliniat el, ”Rusia nu are nicio încredere”. Un discurs ce a fost condamnat imediat de James Cleverly, reprezentantul Regatului Unit, atacându-l direct pe Serghei Lavrov că, în fața valului de critici, a părăsit dezbaterile lăsând conducerea delegației ruse adjunctului său. ”A plecat de la dezbateri și nu sunt surprins, a spus James Cleverly.DlLavrov nu vrea să audă condamnarea colectivă a invadării Ucrainei de către Consiliul de securitate”.
O reacție fulminantă a avut Karim Khan, procurorul Curții Penale Internaționale , care a precizat că ”oriunde sunt denunțate crime și unde CPI este competentă, cel care folosește o armă, care lansează o rachetă, trebuie să realizeze că trebuie să dea socoteală”.
În cuvântul său, Catherine Colonna, ministrul francez de Externe, a denunțat ”agresiunea Rusiei lui Putin contra Ucrainei”, precum și noua escaladare a conflictului prin organizarea referendumurilor de anexare a unor teritorii ucrainene la Rusia.”Nu poate fi pace fără justiție”, a lansat dna Colonna, notând că ” responsabilii trebuie să răspundă pentru crimele comise”.
Invitat la această reuniune, Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a folosit și acest prilej pentru a cere Occidentului să continue furnizarea de arme Ucrainei. ”Cea mai bună cale de prevenire a altor atrocități ale rușilor este trimiterea mai multor arme”, a spus Kuleba, reiterând apelul președintelui Volodimir Zelenski la crearea unui tribunal special pentru judecarea lui Vladimir Putin.