sâmbătă, 11 iulie, 2020
18.7 C
București

Rusia recunoaște caracterul nuclear al unei explozii survenite la o bază militară de la Nionoksa, în Marele Nord al Rusiei

După două zile de tăcere, Moscova a recunoscut în cele din urmă că explozia produsă joia trecută la o bază situată în Marele Nord al Rusiei, nu departe de Arhanghelsk, a avut un caracter nuclear. Mai mulți experți relativizează, însă, nivelul de radioactivitate emis.

Ce s-a întâmplat, de fapt, la baza militară de la Nionoksa? Autoritățile ruse nu au furnizat imediat decât foarte puține detalii asupra exploziei survenite joia trecută la baza de lansare de rachete din localitatea amintită. Sâmbătă, însă, agenția nucleară rusă Rosatom a declarat, într-o manieră indirectă, că accidentul respectiv a avut totuși caracter nuclear și că au fost uciși cinci membri ai personalului bazei. Alte trei persoane au suferit grave arsuri și au fost trimse pentru îngrijiri la un «centru medical specializat». Într-un comunicat, Rosatom preciza că personalul de la baza militară din Nionoksa furnizează inginerie și suport tehnic pentru «sursa de energie izotopică a motorului rachetelor». Până sâmbătă, armata rusă nu a descris accidentul ca implicând combustibil nuclear. Imediat după accident, Ministerul rus al Apărării a comunicat doar că accidentul a avut loc în timpul testării unui “motor de rachetă cu propulsie lichidă” şi că «doi specialişti au murit din cauza rănilor şi alţi şase sunt răniţi». Sâmbătă nu se știa sigur dacă cei cinci morți declarați de Rosatom îi includ pe cei doi decedați anunțați de Ministerul Apărării.

Una dintre versiuni: «Doar o scurtă perioadă a fost marcată de creșterea radioactivității»

Și în privința emisiilor de radioactivitate au fost versiuni divergente și domnește în continuare neclaritatea. «Nu a existat contaminare radioactivă», a dat asigurări joi, după accident, armata rusă și un purtător de cuvânt al guvernatorului regional. Cu toate acestea, captatoarele din Severodvinsk – oraș cu 190.000 locuitori situat la circa 30 km. de baza militară – au înregistrat «o ușoară creștere a radioactivității». Mesajul a dispărut la scurt timp de pe site-ul internet al municipalității, fără a se face vreo altă precizare privind nivelul contaminării. Limita regulamentară de expunere este de 0,6 microsieverts pe oră. Ea a crescut, în urma accidentului, până la 2,0 microsieverts pe oră, vreme de 30 de minute – a declarat un oficial local din departamentul apărării civile. Este o cifră ce coincide cu evaluarea făcută de un centru de cercetări nucleare care a precizat că iradiaţia a durat cel puțin o oră, fără însă să prezinte riscuri pentru sănătatea populației. Rezultatul acestor analize au fost date publicității abia sâmbătă de către organizația pentru protejarea mediului înconjurător Greenpeace Rusia. Nivelul de radioactivitate implicat, a declarat Boris Juikov, expert la Institutul pentru cercetări nucleare din Moscova, nu poate fi comparat cu cel provocat în accidentele serioase din reactoare. Expertul a explicat că sursele de energie izotopice servesc în principal în industria spațială și nu prezintă, de obicei, un pericol pentru utilizatori.

Un alt Cernobîl?

Accidentul de la baza din Nionoksa, spun corespondenți de presă aflați în prezent la Moscova, a alimentat frica de un nou Cernobîl, cel mai grav accident nuclear din istorie, produs la 26 aprilie 1986. Ne amintim cum, la vremea respectivă, autoritățile sovietice au încercat timp de mai multe săptămâni să ascundă amploarea dezastrului al cărui bilanț rămâne și astăzi necunoscut. Martori oculari din zona accidentului de joi au relatat cum cetățenii orașului Severodvinsk au dat năvală în farmacii, epuizând întregul stoc de iod și produse iodifere pentru contracararea efectelor unei contaminări radioactive.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Prima lansare a unui satelit experimental din România – Globar

Compania românească CryptoDATA a lansat cu succes în stratosferă primul ansamblu de echipamente...

Oamenii de ştiinţă avertizează asupra unui val de leziuni asociate COVID-19

Beatrice Spătaru (gds.ro) Oamenii de ştiinţă au avertizat miercuri asupra...

Mărirea capacităţii de stocare a energiei, pentru a impulsiona procesul de decarbonizare

De la sesiunea plenară a PE: Comisia Europeană estimează că Uniunea va trebui să...

Ca la ei, la nimenea

Neculai Crețu Bucureștiul este împărțit în șase sectoare. Fiecare sector...