De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, a avut loc conferința de presă pentru lansarea depreHUB, primul hub antidepresie din România, proiect susținut de Psih. Yolanda Crețescu prin Asociația Happy Minds.
depreHUB este un proiect național, inițiat cu scopul de a reuni, sub cupola unui nou concept în România, totalitatea serviciilor de prevenire a depresiei și anxietății, evaluare e-health, diagnostic, intervenție și reintegrare psiho-socială.
Proiectul depreHUB se adresează atât pacientului cu depresie sau anxietate, cât și persoanelor cu risc emoțional, prin servicii multidisciplinare și acțiuni dedicate abordării 360 de grade a individului:
- Evaluare, diagnostic și tratament online și face to face
- Servicii sociale de psihoterapie gratuită
- Workshop-uri de conștientizare și prevenția recidivei
- Grupuri de suport pentru depresie, anxietate, atacuri de panică
- Consiliere nutrițională, sportivă, juridică, vocațională
- Tehnici și terapii alternative
- Programe de reintegrare socio-profesională
Astfel, în condițiile în care peste 50% dintre românii care suferă de depresie nu știu că au această afecțiune, iar dintre cei care știu, mai puțin de o treime se tratează, depreHUB își propune să vină în întâmpinarea strategiei naționale a sănătății mintale prin programe de psihoeducație și abordare multidisciplinară, e-health și face to face.
În acest moment, componenta de terapie științifică online a depresiei și anxietății este susținută prin intermediul platformelor partenere Depreter și Paxonline. Cele două platforme asigură astfel accesul online la screening și diagnostic pentru depresie și anxietate, la monitorizarea stărilor depresive și tratamentul depresiei, fără a fi necesară prezența beneficiarului în cabinetul terapeutului.
Soluțiile online de terapie a depresiei și anxietății, Depreter.ro și Paxonline.net, sunt create de firma Cognitrom și reprezintă cele mai avansate soluții de e-mental health existente pe plan internațional, validate prin studii clinice controlate și publicate în reviste internaționale de prestigiu.
„Astăzi, soluțiile moderne de e-health cresc promptitudinea și eficiența în procesul de prevenție și intervenție, asigură acces rapid la informații și proceduri validate științific de evaluare și tratament psihologic pentru depresie și anxietate, elimină stigma care poate însoți deplasarea la cabinetul unui specialist, precum și costurile aferente. În plus, îmbinarea cu succes a instrumentelor psihologice acreditate cu tehnologiile IT de vârf ușurează procesele de terapie, atât pentru profesioniști, cât și pentru pacienți”, a declarat Mircea Miclea, Doctor în psihologie și Manager general Cognitrom.
Informarea și conectarea rapidă cu bolnavul depresiv pot reduce riscul de suicid cu peste 50%
În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății estimează că în 2020 depresia va deveni a doua cauză de deces, la nivel global, în rândul tinerilor între 15 și 29 de ani, depreHUB a decis să schimbe paradigma și să aduca specialistul la dispoziția beneficiarului prin servicii e-health multidisciplinare.
„Absența acțiunii multidisciplinare face ca în cazul unei persoane cu predispoziție spre depresie sau a unui bolnav depresiv, atât un diagnostic corect, cât și o intervenție corectă să întârzie să apară. Deseori se întâmplă ca gradul de anxietate sau teama de o boală incurabilă ori periculoasă să apară în gândurile bolnavilor doar pentru că se întârzie diagnosticarea. Oamenii se duc la neurologie, cardiologie sau alte specializări medicale, primesc negația că nu se identifică un diagnostic și atunci se îngrijorează. Tot acest stres și toată această îngrijorare fac rău unei persoane cu fond depresiv, pe când psihoeducația și conectarea eficientă cu bolnavul poate însemna o intervenție la timp și o viată salvată”, a afirmat Psih. Yolanda Crețescu, fondatoarea proiectului depreHUB și președintele Asociației Happy Minds.
Programele de wellbeing în companii scad riscul de anxietate și depresie
O altă componentă importantă a proiectului deprehub este cea dedicată mediului de business și corporațiilor care vor să investească în bunăstarea emoțională a angajaților. În acest sens, Psih. Yolanda Crețescu susține că intervenția prin programe de wellbeing, psihoeducație și screening emoțional poate face ca riscul apariției și dezvoltării de tulburări emoționale să fie mult diminuat:
„Dinamica actuală a contextului profesional și economic, presiunea socială, stresul din mediul organizațional sunt factori care, negestionați corect și la timp, predispun individul la burnout, anxietate și depresie. De altfel, statisticile ne arată că 50% din concediile medicale sunt cauzate de depresie și anxietate. Programele de sănătate emoțională și psihoeducație vin atât în sprijinul angajaților, prin dobândirea de practici pentru combaterea stresului și prevenirea burnout-ului, cât și în sprijinul companiilor, prin creșterea productivității și motivației personalului”.
TEL VERDE 0800 0800 20 – disponibil 24/7, pentru situații de criză emoțională
Peste 50 de absolvenți și studenți ai facultăților de psihologie au fost trainuiți pentru a asigura suport primar în situații de criză emoțională prin intermediul liniei telefonice gratuite 0800 0800 20.
Scopul Tel Verde Antidepresie este de a facilita accesul persoanelor la servicii de diagnostic, tratament specializat și recuperare, sub îndrumarea consilierilor depreHUB. Astfel, persoanele care apelează la această linie telefonică vor beneficia de suport emoțional cu privire la conștientizarea și recunoașterea simptomelor psiho-sociale și fizice ale depreisei/anxietății, îndrumare către ajutor specializat pentru diagnosticarea problemelor în sfera psihologică/psihiatrică.
Tel verde 0800 0800 20 este disponibil non-stop, 24/7 și are acoperire în toată țara. Numărul poate fi apelat de persoanele care experimentează situații de criză emoțională, atacuri de panică, anxietate ori depresie.
În prezent, depreHUB beneficiază de colaborarea cu peste 270 de specialiști, psihologi și medici, din întreaga țară, prin intermediul platformelor Depreter și Paxonline, cât și de sprijinul organizațiilor neguvernamentale precum Asociația Română Anti-SIDA, Serviciului de Ambulanță București – Ilfov sau al clinicilor partenere precum Smart Nutrition și Fizio Estetix.
Platforma www.deprehub.ro și serviciul Tel Verde 0800 0800 20 pot fi accesate de către orice persoană gratuit, oricând și de oriunde.
Yolanda Cretescu este incompetentă, nu trebuie lăsată pe mâinile ei asemenea responsabilitate, si stiu ce spun!