Glasgow a devenit epicentrul mobilizării mondiale pentru apărarea planetei de schimbările de climă

În pofida unei ploi puternice, mii de manifestanți s-au adunat sâmbătă în Kenvilgrove Park din Glasgow, devenit epicentrul unei mobilizări mondiale pentru a-și exprima nemulțumirea față de rezultatele primei săptămâni COP26 în adoptarea de măsuri concrete pentru oprirea încălzirii climei și a poluării mediului. Reuters, citat de «Le Figaro», relatează că familii, ONG-uri, partide politice, diverse organizații feministe, anticapitaliste s-au înscris într-un lung cortegiu sâmbătă după-amiază, ajungând până în apropierea zonei securizate unde are loc COP26. «Suntem aici pentru a ne bate pentru viitorul nostru, a declarat Grace, o tânără studentă din Glasgow. Liderii veniți la COP26, a continuat ea, nu fac altceva decât să-și protejeze propriile interese, nu pe ale noastre…În această primă săptămână a conferinței am auzit multe vorbe, ceea ce nu este pentru prima oară, dar noi avem nevoie de acțiune…Nu sunt sigură că această conferință va schimba mare lucru, dar avem încă speranța că acum este totuși din ce în ce mai dificil să fie ignorate gravele probleme climatice». Pentru tânărul londonez Peter, venit și el alături de zecile de mii de manifestanţi la Glasglow, «a aștepta jumătatea acestui secol pentru a lua măsuri contra poluării și încălzirii climei este prea târziu», insistând pentru a se acționa rapid încă de pe acum.

Un adevărat marș mondial: ample manifestaţii în multiple capitale ale lumii

De la Glasgow la Sidney, Melbourne, Seul, Londra,Paris, Mexico sau Nairobi, zeci de mii de persoane au ieșit în stradă sâmbătă pentru a cere liderilor planetei să facă mai mult decât până acum împotriva încălzirii climei. RFI informează că peste 200 de astfel de manifestații au fost programate pentru ziua de sâmbătă. La Londra, un lung cortegiu a pornit din inima City, din fața Băncii Angliei, ajungând apoi în Trafalgar Square, în centrul Londrei, unde o mulțime de alte persoane, mai ales tineri, s-au alăturat protestului față de lipsa de acțiune rapidă împotriva efectelor schimbărilor de climă. COP26, au declarat unii manifestanți presei, oferă speranțe, dar ceea ce s-a văzut după prima săptămână de dezbateri sunt rezultate prea timide. Ceea ce se dorește este ca în următoarele zile să fie luate angajamente adevărate care să limiteze încălzirea climei la +1,5 grade C, așa cum s-a stabilit în acordul climatic de la Paris din 2015 .

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. GREAT BRITAIN – Great brain of Tishbite. My brain.
    GLASGOW – Growing galaxies by Jesus and Elijah (heavenly definition). Creierul meu creste cele patru tipuri de galaxii originale din Casa Raiului, in dormitor, intre anii 2004-2070. Galaxiile spiralate si lenticulare in buddhism, galaxiile eliptice in crestinism si islam si galaxiile neregulate in crestinism si buddhism.
    WINTER – Win Tishbite in red (2004-2070). Eu am castigat demult timp. Voi ati pierdut inca de cand m-am nascut, in anul 1978, si continuati sa pierdeti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW