,,Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România – acționăm pentru construirea unui mediu de afaceri competitiv, rezilient, bazat pe inovație”
Interviu realizat de Viorica Cojocaru, Director comunicare UGIR, cu Lilia Mosoreti Panait, Vicepreședinte al Organizației Femeilor Antreprenor din UGIR – OFA UGIR, membru al juriului competiției regionale București în concursul de pitching OFA STARTUP ANGELS
Întrebare: Competiția OFA STARTUP ANGELS este o noutate națională, care are loc în toate regiunile țării. Joia trecută s-a desfășurat etapa regională Iași a concursului iar pe 04 noiembrie este etapa regională Cluj.
Ce impresii v-au lăsat concurentele?
Răspuns: Mă bucur că Organizația Femeilor Antreprenor din UGIR a fost prima care a avut această idee iar femeile antreprenor au șansa unică să-și propulseze afacerile cu sprijinul direct al organizatiei noastre.
Etapa de la Iași a fost una din cele 6 competiții regionale în cadrul căreia concurentele s-au prezentat cu afaceri inovative și construite de la dorința de a face viața mai frumoasă nu doar pentru oamenii din comunitatea lor. Au fost afaceri care pun în valoare potențialul local și pun în practică produse și servicii care au viitor și șansă reală să crească.
Întrebare: Ce urmărește OFA UGIR?
Răspuns: Strict prin acest concurs urmărim să oferim un sprijin concret unor start up-uri conduse de femei, să le oferim mai multă încredere, încurajare și să le arătăm că prin OFA UGIR pot să-și realizeze planurile, pentru că aici vor găsi mereu o susținere necondiționată.
Un patronat al femeilor antreprenor: ”OFA UGIR este totul, acoperă toate sectoarele de activitate, promoveaza si consolideaza valorile reale de business”
Întrebare: Sugerați că este nevoie de o organizație patronală a femeilor antreprenor?
Răspuns: Da. Cu siguranță. Peste jumătate de milion de femei sunt implicate în prezent în afaceri, în calitate de acționari în companii active pe piața din România.
Din totalul afacerilor din România, aproape 1/3 sunt deținute de femei (Mastercard Index of Women Entrepreneurs, 2018).
Numărul femeilor care se implică în antreprenoriat este în creștere an de an, un lucru pozitiv dacă ne gândim că se fac pași importanți în obținerea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați.
Întrebare: Oare dacă doamnele sunt patroni, nu este suficient să facă parte dintr-un patronat, constituit, să spunem, pe criteriu sectorial?
Răspuns: Nu este. Și vă explic de ce anume. Un patronat sectorial adună expertiza specifică acelui sector și doar pe acel domeniu este un partener de dialog social credibil pentru Guvern. În schimb, OFA UGIR are alt criteriu de asociere, și anume statutul de femeie antreprenor.
Practic, OFA UGIR reprezintă toate sectoarele de activitate, in OFA UGIR sunt promovate interesele tuturor femeilor antreprenor, iar pentru a produce schimbările majore de care are nevoie societatea noastră, prin Confederația patronală reprezentativă la nivel național UGIR, ne facem auzită vocea! Pentru că Dialogul social este singura formă de lobby constructiv din România.
Mai mult, plaja de interese excede strict sectorul economic în care acestea au afacerea. În OFA UGIR femeile antreprenor găsesc soluții și sprijin reciproc pentru a face proiecte semnificative si de anvergură pentru comunitățile lor.
Întrebare: Puteți oferi exemple de asemenea proiecte?
Răspuns: Un exemplu este chiar această competiție în desfășurare: OFA STARTUP ANGELS. Noi, membrele OFA UGIR, sprijinim toate companiile participante, nu doar companiile câștigătoare, oferindu-le un suport real pentru a-și asigura o nevoie de moment. De exemplu, compania mea, IMPACT ASSESSEMENT (http://www.impactdata.ro/), va oferi servicii suport în domeniul protecției și securității datelor personale, în domeniul înregistrării mărcii la OSIM, tocmai pentru a nu lăsa concurența să le fure ideile și munca investită în dezvoltarea produselor și serviciilor lor, un suport benefic pentru unele firme participante din concurs, aflate la început de drum.
Întrebare: Ce politici publice, domenii prioritare atrag atenția OFA UGIR?
Răspuns: Astăzi în OFA UGIR sunt 14 grupuri de lucru. Putem spune că preocupările membrelor acoperă toată plaja socio-economică. Şi anume:
– Antreprenoriat – Fonduri europene și guvernamentale
– Agricultură – Sănătate – Turism – Dialog Social
– Relații externe -Diaspora – Fiscalitate – Energie
– Mediu – Cultură – Educație și formare profesională
– Social și Dezvoltare Comunitară ,
iar acum, prin aceste grupuri de lucru, organizația noastră își concentrează toată forța și energia pentru a propune soluții care să contribuie la reziliența, redresarea și reducerea la minim a impactului negativ al pandemiei asupra întregii economii. Și cu siguranță vom reuși!
”Promovarea și încurajarea egalității de gen este în esența feminismului, dar nu e singurul criteriu. Feminismul nu este doar despre egalitatea de gen.”
Întrebare: Dar politica privind egalitatea de gen este în vizorul OFA UGIR?
Răspuns: Acum 2 ani, în cele mai mari companii listate la bursa din România, funcțiile de conducere sau poziții de non-executivi erau deținute în proporție de 33% de femei, aproape dublu față de media UE (19%).
Sunt date care dau speranță antreprenoriatului feminin. Dar mai sunt domenii, cum este cel financiar, unde femeile nu sunt reprezentate la nivel de top management – În top 10 bănci este doar un CEO femeie.
Întrebare: Vă propun un studiu de caz: ce credeți că ar trebui să facă un proprietar de business care promovează o femeie într-o poziție-cheie în companie, și la un moment dat ea alege să rămână 2 ani în concediu de creștere copil?
Răspuns: Femeile au o preocupare naturală pentru viitor, pentru că sunt, sau devin la un moment dat mame. Forța pe care le-o dă această calitate, de mama, este nebănuită. Percep această nouă calitate mai degrabă ca un motor care accelerează dedicarea unei femei creșterii directe a bunăstării familiei sale si indirect a bunastarii comunitatii. Mai degrabă este un stimulent pentru dezvoltare, chiar pentru implicare în dezvoltarea societății în ansamblu, pentru că toate ne dorim un viitor mai bun, într-o societate sănătoasă pentru toti copiii.
Da, sunt 2 ani de așteptare, dar revenirea femeii la activitate este una spectaculoasă!
Întrebare: Revenind, există o legătură între încurajarea egalității de gen și feminism?
Răspuns: Feminismul este o mișcare ideologică și politică care caută egalitatea și echitatea pentru femei în toate aspectele, în toate domeniile, cum ar fi: social, politic, economic, personal. În România feminismul a apărut încă din sec XIX și s-a dezvoltat concomitent cu celelalte state europene. Primul val al feminismului românesc a fost un feminism al elitei, fiind datorat unor femei cu un grad ridicat de educație și cu acces la cultura din vest. Mișcarea feministă românească a plecat ca răspuns împotriva statutului inferior al femeilor. În Codul civil român din 1865 era prevazută incapacitatea femeilor din punct de vedere social, politic, economic, avand un statut asemanator copiilor minori și persoanelor cu incapacități mintale.
Așadar, promovarea și încurajarea egalității de gen este esența feminismului, dar nu singurul criteriu. Feminismul nu este doar despre egalitatea de gen.
Întrebare: Mulțumesc pentru această incursiune istorică și juridică. Revenind la concursul OFA STARTUP ANGELS, când vom afla câștigătoarea națională?
Răspuns: Oricine poate urmări celelalte etape regionale pe pagina www.ofa.ugir.ro și finala națională, care va avea loc la Iași pe 12 noiembrie. Ne dorim ca evenimentul să se desfășoare fizic, dar vom vedea care sunt condițiile posibile. Le dorim succes concurentelor mai ales în etapa finală a concursului și, totodată, invit pe aceasta cale toate femeile antreprenor să ni se alăture în OFA UGIR, pentru că avem nevoie de energia voastra constructivă!