Săptămâna produselor din Republica Macedonia de Nord la Palatul CCIB

Expoziția „Săptămâna produselor din Republica Macedonia de Nord”, găzduită de Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București este accesibilă publicului specializat până vineri, 18 iunie, în intervalul 11:00 – 17:00.

Manifestarea expozițională este organizată de Camera bucureșteană și Ambasada Republicii Macedonia de Nord în România și se adresează în primul rând companiilor interesate să cunoască și să achiziționeze produse agro-alimentare din Macedonia de Nord.

Sunt expuse: brânzeturi, produse din carne, miere naturală, vinuri, sucuri naturale, produse conservate din legume, dulciuri etc. Pe toată durata expoziției au loc degustări de vinuri, brânzeturi și alte produse alimentare.

„Camera bucureșteană acordă o mare atenție promovării relațiilor economice și comerciale cu parteneri din afara Uniunii Europene (UE). În opinia noastră, în viitor, țările din Balcani, inclusiv Republica Macedonia de Nord, asupra cărora ne concentrăm eforturile, vor fi partenerii noștri în interiorul Uniunii. În perioada următoare, vom conlucra cu Ambasada Republicii Macedonia de Nord, dar și cu colegii noștri de la Skopje pentru a pune în valoare domeniile în care oamenii de afaceri din cele două țări pot dezvolta proiecte care să imprime consistență schimburilor comerciale bilaterale”, a declarat Iuliu Stocklosa, președintele CCIB, la ceremonia de inaugurare a expoziției.

„Acest eveniment constituie o bună oportunitate de a promova produsele noastre agro-alimentare pe piața românească. Sunt produse de bună calitate, pentru care există interes pe piețele externe, dovedit inclusiv de volumul exportului, în creștere în ultimii ani”, a afirmat Arjanit Xoxha, ministrul agriculturii, silviculturii și gospodăririi apelor în Guvernul Republicii Macedonia de Nord.

La rândul său, Aurel Simion, secretar de stat în cadrul MADR, a subliniat că „Organizarea acestei expoziții răspunde unui deziderat major și actual: realizarea unui schimb de informații între producători, specialiști, reprezentanți ai companiilor ce activează în domeniu și posibili investitori, în vederea unei mai bune cunoașteri reciproce, concretizate în creșterea schimburilor bilaterale în domeniul agro-alimentar.”

Ambasadorul Macedoniei în România, E.S. Gabriel Atanasov a declarat „dorim ca asemenea evenimente promoționale să fie organizate trimestrial, alternativ în România și în Republica Macedonia de Nord, cu diversificarea domeniilor și zonelor din cele două țări”.

Expoziția de la București va fi urmată de un eveniment similar, la Skopje, organizat în condiții de reciprocitate și dedicat prezentării ofertei românești în domeniul industrial.

Macedonia de Nord importă mărfuri de peste 50 milioane euro pe trimestru din România

În primul trimestru al anului 2021, Republica Macedonia de Nord a fost a doua piață de destinație pentru produsele românești din Balcanii de Vest.

Cu un volum de 53,7 milioane euro, în creștere cu 10,2% față de perioada similară din 2020, Republica Macedonia de Nord s-a situat pe locul 38 în rândul țărilor importatoare de mărfuri din țara noastră, cu o pondere de 0,3% din totalul exportului românesc.

Cu un volum de 26,9 milioane euro, Republica Macedonia de Nord se situează pe locul 51 în topul țărilor de origine a mărfurilor intrate în teritoriul vamal al României, cu o pondere de 0,12% din importul total.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW